gigipopa a scris:
Normele metodolgice de aplicare a legii ssm nr. 319/ 2006 aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 57 (1) Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie in unitatile care au un numar de cel putin 50 de lucratori, inclusiv cu capital strain, care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei.
(2) Inspectorul de munca poate impune constituirea comitetului de securitate si sanatate in munca in unitatile cu un numar mai mic de 50 de lucratori in functie de natura activitatii si de riscurile identificate.
(3) In cazul in care activitatea se desfasoara in unitati dispersate teritorial, se pot infiinta mai multe comitete de securitate si sanatate in munca; numarul acestora se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern ori regulamentul de organizare si functionare.
(4) Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie si in cazul activitatilor care se desfasoara temporar, respectiv cu o durata mai mare de 3 luni.
(5) In unitatile care au mai putin de 50 de lucratori, unde nu s-a constituit comitet de securitate si sanatate in munca, atributiile acestuia revin reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
Dupa cum observati din textul de mai sus, in firmele cu minim 50 de lucratori se constituie obligatoriu CSSM - conform al.(1) si chiar atunci cand se desfasoara activitati temporare - conform al.(4). Nu este o optiune a angajatorului. In plus, ITM poate dispune infiintarea CSSM si in firme cu mai putin de 50 de lucratori.
Poate formularea de lucratori sa creeze confuzii. Legiuitorul se refera la total salariati (cu contract individual de munca), inclusiv sefi si personal administrativ. Se ia in calcul numarul de salariati din REVISAL.
Imi permit sa imi dau cu parerea: probabil solicitantul citise respectiva prevedere. Dar, avea nevoie de adnotari referitor exact la cele 3 luni. Concret, cu 3 luni fix - mare atentie la calcul :) - ramane un pic in dubiu. Este obligatoriu CSSM, ori ba?
Deci, practic, in concret, ce sfat ii dati?
Consider ca a cita articole, fara a ilustra aplicabilitatea nu aduce nimic nou sub soare. in cazul de fata.