Da, puteti institui si acorda statutul de membrii onorifici acelor persoane care au adus o contributie in timp la dezvoltarea, recunoasterea in comunitate, etc. Nu va avea drept de vot, de a candida, nu va plati cotizatie. In schimb va putea sa fie invitat la adunarile generale unde isi vor putea exprima un punct de vedere pe diferite suviecte in discutie, vor putea fi implicati in actiuni de imagine, de strangere de fonduri, etc.
Va recomand, pentru sanatatea organizatiei, sa incercati sa porniti de la principiul egalitatii tutror membrilor intr-o organizatie (poate cu exceptia membrilor de onoare). Principala cauza a inactivitatii/dizolvarii organizatiilor este lipsa de incredere si comunicare dintre membrii, asta este un aspect constatat in practica.
Puteti defini diverse categorii de membri, si "de onoare" si altii, insa trebuie sa nu confundati conceptul de "membru" in sensul OG 26 / 2000 cu cel din statulul organizatiei.... OG 26 / 2000 prevede ca din AG fac parte toti membrii... dar cum e necontestat ca pot exista si "membri de onoare" unica intepretare logica este ca singurii "membri" in sensul OG 26 / 2000 sunt cei care fac parte din AG, au drept de vot, pot alege si pot fi alesi, ei se trec in tabelul de membri parte din Statut si Act COnstitutiv, se iau in calcul la stabilit cvorumul de sedinta si de vot in AG etc. Si normal ar fi ca doar ei sa plateasca cotizatie.
Daca asociatia considera oportun, poate defini si alte categorii de persoane, si sa le spuna tot "membri" din motive de imagine si de marketing, de ex. "membri de onoare", "membri sustinatori", "membri suporteri" etc. dar nu sunt membri propriu-zisi in sensul OG 26 / 2000, nu au insa drept de vot, de a alege si a fi alesi in organe, in AG participa eventual ca invitati, si normal nu platesc cotizatie si in general au drepturi si obligatii mai reduse decat membrii propriu-zisi, deci sunt un soi de simpatizanti chiar daca si pentru ei se utilizeaza termenul de "membru". Aceste aspecte trebuie foarte atent mentionate in statut, altfel pot aparea mari discutii ref. cine e "membru" in sensul OG 26 / 2000 si deci e parte din AG, are drept de vot etc.