avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minor fara depunere acte de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minor fara depunere acte de divort

Se poate cere custodia unui minor fara a se depune actele pentru divort?Intrebarea rezulta din urmatorul caz:sotia paraseste domiciliul conjugal,impreuna cu minorul in varsta de 4 ani,locuieste la parintii ei in prezent.Deschide actiune in instanta doar pentru plata pensiei alimentare,refuza sa divorteze,refuza orice legatura a tatalui cu minorul,in schimb solicita custodia exclusiva a copilului(solicitare facuta verbal tatalui minorului,mai exact o declaratie data de acesta la notariat ca renunta la copil).
Este legal,este posibil?
Cel mai recent răspuns: madalinatl , utilizator 11:18, 4 Aprilie 2014
Divortul il poate cere si tatal, nu tine doar de vointa mamei.
Se poate cere pensie, se poate cere ca instanta sa stabileasca domiciliul copilului la unul din parinti, insa mama nu poate cere ca numai ea sa exercite autoritatea parinteasca. Ambii parinti o exercita.
La actiunea de cerere a pensiei de intretinere tatal poate depune cerere reconventionala in care sa solicite program de relatii personale cu copilul.
Domnul nu poate renunta la copii la notar pentru nu e dreptul lui la care sa renunte.
Buna ziua,

Nu este obligatoriu divortul pentru a stabili locuinta minorului, dar, daca sotii nu stabilesc de comun acord ca minorul sa aiba o alta locuinta decat cea a familiei ( adica si pe timpul cat sunt casatoriti) urmeaza sa decida instanta.

Art. 496.
Locuinţa copilului
(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.
(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.


In cazul de fata i se incalca tatalui dreptul de a avea legaturi cu copilul si urmeaza a fi probata apoi folosita pro aceasta incalcare.

In ceea ce priveste obligatia de intretinere, aceasta subzista in timpul si dupa desfacerea casatoriei.

Art. 499.
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.


Totusi, in lipsa unui capat de cerere intemeiat pe Art 496 alin 3,ar trebuii respinsa actiunea pentru stabilirea obligatiei de intretinere.

Nu este exclus ca mama copilului sa incerce sa isi simplifice lucrurile pentru cand va fi cazul divortului efectiv:

Art 400 NCC:

(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic. 
Multumesc pentru lamuriri tuturor.As dori sa mai pun in discutie un aspect legat tot de ceea ce am relatat mai sus.Desi procesul pentru pensie alimentara este in desfasurare,nefiind inca data nicio hotarare,tatal minorului a depus lunar in contul sotiei specificand ca banii sunt pentru copil sume cuprinse intre 300 si 400 de lei.Se poate dovedi cu chitante.Sotia nu stie unde lucreaza acum sotul pe care l-a parasit deoarece acesta si-a schimbat locul de munca.Cum se va stabili pensia alimentara,in functie de ce venituri?
De cele pe care le are in prezent. Daca sotul nu vrea sa depuna adeverinta de slariu de la locul de munca asa cum i se va cere, instanta la cererea mamei, poate cere o situatie de la ITM.
Tatal poate cere ca pensia ce se va stabili sa fie stabilita in natura sau / si odata cu pronuntarea hotararii facand dovada ca a contribuit la intretinerea copilului si pe parcursul procesului.

Alte discuții în legătură

Incredintare crestere copil nenicu nenicu Am o situatie deosebita. Am o sora care are un copil sub un an. Este in divort cu sotul ei. Ea nu are serviciu si nici locuinta fiind in prezent gazduita la ... (vezi toată discuția)
Probleme divort vlad100 vlad100 Buna Sotia doreste sa divorteze de sot din urmatoarele motive : consum bautura alcoolica excesiva , violenta fizica si psihica . Situatie : casa + 2 ... (vezi toată discuția)
Cerere micsorare pensie alimentara ioana_lazar ioana_lazar Buna ziua! Va contactez deoarece fostul meu sot a cerut recalcularea pensiei alimentare. Mentionez ca in urma procesului de divort, acesta a stabilit ca pensia ... (vezi toată discuția)