avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Costuri succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Costuri succesiune

Buna ziua,

Suntem 4 frati si tatal nostru a decedat acum 6 luni. Mama nostra traieste si are un apartament cu 3 camere si o bucata de pamant la tara.
Si in cat timp trebuie facuta succesiunea?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 19:47, 11 Februarie 2014
Costurile depind de modalitatea prin care incercati sa o dezbateti - notarial, este un tarif, prin instanta este alt tarif. Mai depind, in primul rand, de valoarea bunurilor care compun masa succesorala - cu cat sunt mai multe sau mai valoroase, cu atat costurile cresc, atat prin notar cat si prin instanta. Acestea pot fi cu 50% mai mici, daca va intelegeti prin mediere. Costurile estimative le gasiti in OG 80/2013, privind taxele de timbru, in ceea ce priveste instanta. In ceea ce priveste notarul, acestea difera de la A-Z. Desi nu exista un termen legal de a face succesiunea, este recomandat sa o faceti in primul an de la deces, asa beneficiati de scutiri la impozitul datorat statului (valabil prin notar). Daca nu va intelegeti si ajungeti in instanta, partajul se poate face oricand. La costurile instantei - taxa de timbru - nu este inclus eventualul onorariu de avocat. Mult succes!
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
Av. Alina VEZUREANU, Avocat
Incepand cu data de 01.10.2012 termenele de acceptare a succesiunii s-au modificat de la 6 luni la 1 an si impozitul pe masa succesorala se plateste pentru o succesiune dezbatuta dupa cel putin 2 ani de la deschiderea ei.
In concluzie nici pentru o persoana decedata in acea zi de 01.10.2012 ziua intrarii in aplicare a Noului Cod Civil si care abia acum dezbate succesiunea nu se plateste impozitul de 1% la masa succesorala.

Dezbaterea succesiunii este imprescriptibila (nu se poate prescrie, este valabila oricand se dezbate), dar indicat (si din punct de vedere al costurilor dar si al intrarii in legalitate) este sa se dezbata in primii 2 ani de la deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ostroveanu ostroveanu Eu si sora mea suntem mostenitorii unei case la tara plus terenul aferent acesteia , nu am facut succesiunea dupa decesul ambilor parinti , ultimul decedind ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament Ghenea Viorel Ghenea Viorel Doresc sa aflu daca se poate face la judecatorie o succesiune pentru un apartament care a apartinut mamei mele care este decedata de doi ani si ai carei ... (vezi toată discuția)
Solutie succesiune Hamann Hamann Buna ziua, spuneti-mi va rog ce solutie/solutii as avea in urmatorul caz: -ar fi vorba de o masa succesorala de un teren 10 ha si un imobil ... (vezi toată discuția)