avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune apartament

Doresc sa aflu daca se poate face la judecatorie o succesiune pentru un apartament care a apartinut mamei mele care este decedata de doi ani si ai carei mostenitori sintem doi frati. Ce acte ne sint necesare,care ar fi costurile si daca mai trebuie sa apelam si la un notar ?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:46, 18 Martie 2010
Puteti dezbate succesiunea la notar.
Daca nu va intelegeti, mergeti in instanta.
Actele necesare sunt certificatul de deces al mamei, actele dvs. si ale fratilor ( C.I. si certificatele de nastere), dovada bunurilor care compun masa succesorala, certificate fiscale.
Costurile vi le poate spune un notar.
Se poate face la judecatorie, daca ati acceptat tacit succesiunea si nu sunteti decazut din termenul de acceptare de 6 luni. Aceasta inseamna ca ati platit impozit pt. el, ati locuit acolo etc.
Actele necesare sunt: cererea de introducere a actiunii (chemare in judecata), actele ce dovedesc decesul mamei, actele ce dovedesc vocatia succesorala (act de nastere), actele de proprietate (daca le aveti, iar daca nu indicarea celui la care se afla), indicarea celorlalti comostenitori (fratele, in speta dvs.), mijloacele de proba referitoare la toate drepturile ce fac obiectul succesiunii.
Taxa de timbru este de 3% din valoarea masei succesorale.
Nu trebuie sa mai apelati la notar.
Si ne mai intrebam de ce sunt asa aglomerate instantele si ni se dau termene la 6 luni.

@Ghenea Viorel - mergeti unde doriti dvs., la notar sau in instanta.
buna ziua .
succesiunea se paote dezbate atat pe calea instantei de judecata cat si prin notariat .
avantajul dezbaterii succesiunii prin instanta , este acela ca se restituie taxa de timbru daca partile se inteleg cu privire la partajul succesoral .
din acest motiv colegul a recomandat si dansul dezbaterea succesiunii in instanta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mama decedata tata vitreg miky68 miky68 mama a decedat acum 5 zile si a ramas sotul ei care este tatal vitreg pentru mine si fratele meu .Ce trebuie sa fac pentru a nu pierde dreptul de mostenitor ... (vezi toată discuția)
Succesiune ostroveanu ostroveanu Eu si sora mea suntem mostenitorii unei case la tara plus terenul aferent acesteia , nu am facut succesiunea dupa decesul ambilor parinti , ultimul decedind ... (vezi toată discuția)
Pasi succesiune/mostenire Ellis 46 Ellis 46 Buna ziua. As dori sa stiu care sunt pasii pe care familia mea (mama, fratele si eu) trebuie sa ii parcurga pentru a face succesiunea/mostenirea dupa decesul ... (vezi toată discuția)