Doresc sa aflu daca se poate face la judecatorie o succesiune pentru un apartament care a apartinut mamei mele care este decedata de doi ani si ai carei mostenitori sintem doi frati. Ce acte ne sint necesare,care ar fi costurile si daca mai trebuie sa apelam si la un notar ?
Puteti dezbate succesiunea la notar.
Daca nu va intelegeti, mergeti in instanta.
Actele necesare sunt certificatul de deces al mamei, actele dvs. si ale fratilor ( C.I. si certificatele de nastere), dovada bunurilor care compun masa succesorala, certificate fiscale.
Costurile vi le poate spune un notar.
Se poate face la judecatorie, daca ati acceptat tacit succesiunea si nu sunteti decazut din termenul de acceptare de 6 luni. Aceasta inseamna ca ati platit impozit pt. el, ati locuit acolo etc.
Actele necesare sunt: cererea de introducere a actiunii (chemare in judecata), actele ce dovedesc decesul mamei, actele ce dovedesc vocatia succesorala (act de nastere), actele de proprietate (daca le aveti, iar daca nu indicarea celui la care se afla), indicarea celorlalti comostenitori (fratele, in speta dvs.), mijloacele de proba referitoare la toate drepturile ce fac obiectul succesiunii.
Taxa de timbru este de 3% din valoarea masei succesorale.
Nu trebuie sa mai apelati la notar.
buna ziua .
succesiunea se paote dezbate atat pe calea instantei de judecata cat si prin notariat . avantajul dezbaterii succesiunii prin instanta , este acela ca se restituie taxa de timbru daca partile se inteleg cu privire la partajul succesoral .
din acest motiv colegul a recomandat si dansul dezbaterea succesiunii in instanta .
Succesiune
ostroveanu
Eu si sora mea suntem mostenitorii unei case la tara plus terenul aferent acesteia , nu am facut succesiunea dupa decesul ambilor parinti , ultimul decedind ... (vezi toată discuția)