avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Problema in famlie !!!- partaj in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Problema in famlie !!!- partaj in timpul casatoriei

Parintii mei au vandut un apartament cu pretul de 28000euro , din care au avut de achitat ; restanta intretinere ,lumina ,imozit anual , impozit de vanzare ,agent agentie imobiliara . Finalul a fost de 24000euro , mama mea a incercat sa ii spuna tatalui meu ca nu isi pot cumpara alt apartament cu aceasta suma , dar puteau lua cu chirie p[e 8 luni atat timp cat eram plecata eu cu ea la munca in strainatate sa mai strangem ceva pentru un apartament decent . El a zis ca vrem sa il lasam pe drumuri si ca nu accepta sa stea cu chirie , el vrea casa sau jumatate din 28000euro . Mama spune ca suma se impart la 3 persoane (si eu ) , dar vrea sa ii dea 12000euro din suma de 24000euro . Cum trebuie procedat pe cale legala ? ( Ei sunt casatoriti )
Multumesc !!
Dumitrescu Corina
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
corina260, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:22, 12 Februarie 2014
In care 3 ca sotii sunt doar 2 ? A treia persoana are drept daca a avit o cota parte in act sau poate dovedi ca a contribuit in vreun fel la achizitionarea bunului sau la imbunatatirea lui, altfel nu.
Daca mama vrea sa va faca parte fara ca tata sa fie de acord, va da din banii ei.
Daca mama nu vrea sa imparta banii cu tata, acesta va fi nevoit sa ceara partajul. Daca ii da banii tatalui , cei 12 mii, acesta nu are ce casa sa isi ia pe ei si daca ii toaca si voi va luati casa, va fi bun comun daca mama va cumpara pe numele ei.

Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.

(pretul va fi supus impartelii ).

Asadar, bunul ar fi facut parte din comunitatea matrimoniala, era bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea impartelii pretului.


Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Act donatie apartament paulii paulii Buna ziua, Pe scurt, parintii mei trec printr-o situatie dificila, e posibil sa se puna problema divortului. Sunt singurul lor copil si mi-e teama de ce ... (vezi toată discuția)
Divort - partaj ContSters14414 ContSters14414 Buna ziua ! am si eu urmatoarea problema la care as dori niste lamuriri ! In anul 2004 m-am casatorit, cumparand din vanzarea unei garsoniere a parintilor ... (vezi toată discuția)