avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Expertiza contabila - pot solicita instantei sa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Expertiza contabila - pot solicita instantei sa stabileasca un onorariu mai mic?

Buna ziua,
S-a dispus expertiza contabila intr-o cauza comerciala.Ca si obiectiv s-a stabilit ca expertul sa verifice daca 5 facturi au fost sau nu inregistrate in contabilitatea debitorului.Onorariul stabilit este de 600 lei.Mi se pare foarte mare.Pot solicita instantei sa stabileasca un onoraraiu mai mic?Cum sa motivez?
Multumesc.
Art. 451. - (1) Cheltuielile de judecata constau in taxele judiciare de timbru si timbrul judiciar, onorariile avocatilor, ale expertilor si ale specialistilor numiti in conditiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare si pierderile cauzate de necesitatea prezentei la proces, cheltuielile de transport si, daca este cazul, de cazare, precum si orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfasurare a procesului.
(2) Instanta poate, chiar si din oficiu, sa reduca motivat partea din cheltuielile de judecata reprezentand onorariul avocatilor, atunci cand acesta este vadit disproportionat in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfasurata de avocat, tinand seama si de circumstantele cauzei. Masura luata de instanta nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat si clientul sau.
(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator la plata expertilor judiciari si a specialistilor numiti in conditiile art. 330 alin. (3).

(4) Nu vor putea fi insa micsorate cheltuielile de judecata avand ca obiect plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, precum si plata sumelor cuvenite martorilor potrivit alin. (1).
La stabilirea onorariului expertului instanta ar trebui sa aiba in vedere complexitatea expertizei, timpul alocat efectuarii acesteia, numarul de deplasari necesare pt evaluarea situatiei etc.

Puteati solicita micsorarea onorariului atunci cand el a fost stabilit. Acum va trebui sa il achitati sub sanctiunea decaderii din proba.

600 lei nu este un onorariu mare insa, este unul decent nici mic si nici mare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
600 lei onorariu brut platit expertului inseamna in fapt cca. 250 lei pentru expert (10% retinere MJ, 35% CAS, CASS, 10% impozit venit, cheltuieli deplasare, redactare, scrisori citare, hartie, imprimanta etc.). Expertul cheltuie ca timp minim: 1-2 ore studiere dosar electronic, 1-2 ore citarea partilor si 1 zi studiere acte (5 facturi), intocmire, redactare, vizare, predare expertiza. Practic minim 2 zile pentru un onorariu maxim de 250 lei net. In cazul in care partile mai au si obiectiuni la expertiza .... Daca se angajeaza cu ziua la munci agricole expertul primeste pe langa 250 de lei si mancare si 2 pachete de tigari . Nu este o gluma, de multe ori onorariile expertilor sunt mult sub volumul de munca si calificarea necesare intocmirii unei expertize.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2022
FLORIN MUSCA, Evaluator
Cred ca sunteti undeva intr un "târg patriarhal "in Bucuresti nu mai exista de mult onorarii sub 1500 -2000 de lei.Daca nu puteati sa platiti tb sa solicitati ajutor public judiciar,acum e tardiv...
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2022
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata? shcgusa shcgusa Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata? Ma refer in cazul in care onorariile sunt exagerate? (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata rosu gheorghe rosu gheorghe Am avut un proces in care ceream ca sa mi se returneze o suma de 600 lei incasata de parata fara sa aiba dreptul. Cheltuielile de judecata s-au ridicat la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata mari teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.As dori sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.Sotul meu a divortat in 2008 si de atunci plateste o pensie alimentara stabilita de instanta .In ... (vezi toată discuția)