avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli de judecata

Am avut un proces in care ceream ca sa mi se returneze o suma de 600 lei incasata de parata fara sa aiba dreptul.
Cheltuielile de judecata s-au ridicat la 2000 lei.
Hotararea pronuntata spune ca mi se admite cererea in parte in sensul ca obliga parata la plata a 4500 lei ca suma incasata nedatorata si plata cheltuielilor de judecata proportional cu pretentiile admise in cuantum de 1000 de lei???#-o.
Stie cineva daca cumva aritmetica si limba romana "suna" altfel in mintea unor judecatoare , sau eu nu inteleg logica lor?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 21:17, 11 Octombrie 2014
Art. 451NCPC

Cuantumul cheltuielilor de judecată

(1) Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.
(2) Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător la plata experţilor judiciari şi a specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3).
(4) Nu vor putea fi însă micşorate cheltuielile de judecată având ca obiect plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar, precum şi plata sumelor cuvenite martorilor potrivit alin. (1).

Se pare ca nu am fost inteles, dar asta e !
In dispozitivul hotararii se specifica fara echivoc faptul ca cheltuielile de judecata se reduc proportional cu pretentiile admise .
In aritmetica din ciclul primar si in limba romana ,proportional inseamna in aceeasi proportie iar invers proportional inseamna in proportie inversa.
Revenind la oile judecatoarei, aceasta mi-a acordat 75% din pretentii si cand sa treaca sa calculeze asa cum a scris, proportional si cheltuielile de judecata, ii da alceva, adica 50%.
Ca sa va fie si mai evidenta greseala trebuie sa stiti ca reducand cheltuielile la 50% inseamna ca mi-a redus si acordarea taxei de timbru de care aminteati, tot cu 50% desi eu am castigat din revendicare 75% .
Care ar mai fi justificarea in contextul art. 451 NCPC citat mai sus ?!
Daca exista vreo logica in ceea ce a calculat aceasta judecatoare imi cer scuze tuturor carora le-am predat matematica 20 de ani !
Raman multumit ca ea nu a fost printre ei si eu nu am nicio vina.
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
rosu gheorghe, utilizator
Atacati hotararea astfel pronuntata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata? shcgusa shcgusa Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata? Ma refer in cazul in care onorariile sunt exagerate? (vezi toată discuția)
Ce articole se refera la cheltuielile de judecata? chitoiu chitoiu Servus . As dori sa aflu ce articole fac referire la cheltuieli de judecata , precum si ce articole se refera la despagubiri reparatorii, fie stipulate in Cod ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila - pot solicita instantei sa stabileasca un onorariu mai mic? ddianna ddianna Buna ziua, S-a dispus expertiza contabila intr-o cauza comerciala.Ca si obiectiv s-a stabilit ca expertul sa verifice daca 5 facturi au fost sau nu ... (vezi toată discuția)