in urma cu 4 ani , cand practicam taximetria , mi-a fost suspendat permisul pentru cumul de puncte . Am mai condus insa si mi s-au intocmit 2 dosare penale pentru circulatie fara permis .
Primul dosar s-a finalizat acum 2 ani , in instanta , cand am primit o amenda de 3000 ron , iar al doilea , dupa 6 luni de la primul , cand am primit 6 luni cu suspendare sub supraveghere.
De la al doilea proces am primit sentinta , si o hartie cu cheltuielile de judecata , contul unde sa le platesc si data pana la care trebuie sa fac plata - ceea ce am si facut .
De la primul proces , cel cu amenda , nu am primit nimic , am aflat solutia de pe internet . Din pacate nu am reusit sa strang banii de amenda nici pana acum , pentru ca lucrez ca vanzator , cu un salariu foarte mic , si am si 2 copii minori.
Intrebarea mea este ce pot pati daca nu am achitat amenda ? Au trecut aproape 2 ani , e posibil sa fi "uitat" de mine ? M-as duce sa ma interesez , dar mi-e teama ca le aduc aminte ...
In teorie, amenda penala neexecutata se transforma in zile de inchisoare. Amenda penala este calculata ca nr de zile amenda care se convertesc in nr de zile inchisoare.
Tot in teorie daca neplata amenzi este din cauze neinputabile - gen nu a-ti avut nici un venit in aceasta perioda - amenda se poate converti in zile munca in folosul comunitatii.
Avea-ti deasemenea dreptul sa cereti esalonarea plati amenzi
Prescriptia executarii pt amenzile penale este de 3 ani de la momentul in care sentinta este definitiva si irevocabila. Daca in decurs de 3 ani nu se demareaza nici o procedura in teorie a-ti scapat, dar pana la 3 ani mai este si exista posibilitatea sa va treziti cu o minune in ultima luna.
De urmarirea amenzilor penale se ocupa un compartiment de executari penale din cadrul Judecatoriei unde aveti domiciliul. Si ca orice om au si ei la randul lor sefi si sunt si ei monitorizati cu privire la indeplinirea sarcinilor de serviciu, pe care daca nu le executa li se pot imputa lor, asa ca ....... pana la 3 ani mai au timp suficient sa-si faca treaba.
Puteti scapa doar printr-o neglijenta a functionarilor care se ocupa de executari
Instanta de judecata poate inlocui pedeapsa amenzii penale cu inchisoaea, in cazul in care aceasta nu amenda penala nu este platita.
Judecatorul poate dispune esalonarea platii amenzii in rate lunare, pe o perioada ce nu poate depasi doi ani.
Ca si in reglementarea actuala, in cazul in care dispune esalonarea, incheierea va cuprinde: cuantumul amenzii, numarul de rate lunare in cuantum egal pentru care se esaloneaza amenda, precum si termenul de plata.
In plus, in lege se arata ca, in cazul in care persoana condamnata nu a achitat amenda, judecatorul delegat cu executarea poate dispune executarea amenzii prin munca neremunerata in folosul comunitatii.
Pe de alta parte, daca judecatorul constata neexecutarea cu rea-credinta a amenzii sau condamnatul nu isi da consimtamantul la prestarea unei munci neremunerate in folosul comunitatii, amenda se poate inlocui cu inchisoarea.
buna ziua mi sa facut o nedreptate locuiesc in comuna tinosu am mers la magazin pentru a cumpara bunuri in magazin se afla un om in stare de ebrietate ce consuma la pahar ma fortat sa i dau bani la care ma apucat de gat adresandumi injuri , la care mam smucit si lam impis ca sa scap am fugit de frica de la magazin la un timp a chemat el politia si a depus o plangere la care eu am primit amenda 1000 lei pentru art.2 alin.1 pct.24 din legea 61191 si sanctionate de art.3 alin.1 fara ca eu sa fiu chemat la declaratie fara niciun drept de contestatie va rog ajutatima politia de la brazi prahova abuseaza
Noul cod penal
kuykpopyk
care va fi noul cod penal... ma intereseaza pentru infactiuni la codul rutier. pentru acuzatiile conducere fara permis si conducerea unui autoturism ... (vezi toată discuția)