avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este termenul de plata al unei amenzi penale?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este termenul de plata al unei amenzi penale?

Buna ziua! Daca o persoana aflata in detentie primeste de la o alta instanta intr-o alta cauza o amenda penala, in cat timp trebuie sa o plateasca? Mentionez ca aceasta persoana a facut contestatie la amenda. In acest caz trebuie platita totusi pana la solutionarea contestatiei? Va multumesc anticipat!
1.Amenda penala trebuie achitata intr-un termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
2.Daca hotararea nu este definitiva, nu trebuie achitata.
In plus, daca va fi obligat totusi in final sa o plateasca printr-o hotararea definitiva, avand in vedere ca se afla in detentie si banuiesc ca exista o imposibilitatea de plata, poate sa formuleze o cerere pentru esalonarea acesteia in rate pe o perioada de maxim 2 ani.
Persoana condamnata la pedeapsa amenzii este obligata sa achite integral amenda in termen de 3 luni de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare si sa comunice judecatorului delegat cu executarea dovada platii, in termen de 15 zile de la efectuarea acesteia.




Documentul stabileste, de asemenea, ca, daca persoana condamnata nu poate achita integral amenda in cele 3 luni, judecatorul poate dispune esalonarea platii amenzii in rate lunare, pe o perioada ce nu poate depasi doi ani.



Ca si in reglementarea actuala, in cazul in care dispune esalonarea, incheierea va cuprinde: cuantumul amenzii, numarul de rate lunare in cuantum egal pentru care se esaloneaza amenda, precum si termenul de plata.



In cazul in care persoana condamnata nu a achitat amenda, judecatorul delegat cu executarea poate dispune executarea amenzii prin munca neremunerata in folosul comunitatii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda penala Iulian921 Iulian921 Buna ziua! Am fost sanctionat cu o amenda penala. As dori sa stiu in cat timp dispare aceasta din cazier si daca se poate plati valoarea acesteia in mai multe ... (vezi toată discuția)
Amenda penala Marian Paduraru Marian Paduraru Fiul meu a primit o amenda penala in valoare de 8000 ron si cheltuieli judiciare de 4000 el este student acum si nu are posibilitatea sa o achite integral ar ... (vezi toată discuția)
Amenda penala LBeatrice LBeatrice Cum scap de inchisoare ptr neplata amenzii penale pot primi cu suspendare? (vezi toată discuția)