avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenda penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenda penala

Buna ziua!
Am fost sanctionat cu o amenda penala. As dori sa stiu in cat timp dispare aceasta din cazier si daca se poate plati valoarea acesteia in mai multe transe.
Va multumesc!
ART. 165 c.p.
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

Legea 253/2013
CAPITOLUL I
Executarea pedepsei amenzii aplicabile persoanei fizice

ART. 22
Achitarea amenzii
(1) Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să achite integral amenda în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi să comunice judecătorului delegat cu executarea dovada plăţii, în termen de 15 zile de la efectuarea acesteia.
(2) Dacă persoana condamnată se află în imposibilitate de a achita integral amenda în termenul prevăzut la alin. (1), judecătorul delegat cu executarea, la cererea acesteia, poate dispune eşalonarea plăţii amenzii în rate lunare, pe o perioadă ce nu poate depăşi 2 ani.
(3) Judecătorul delegat cu executarea, analizând cererea persoanei condamnate şi documentele justificative privind imposibilitatea acesteia de achitare integrală a amenzii, se pronunţă prin încheiere. În cazul în care dispune eşalonarea, încheierea va cuprinde: cuantumul amenzii, numărul de rate lunare în cuantum egal pentru care se eşalonează amenda, precum şi termenul de plată. Prevederile art. 16 alin. (2) referitoare la incidentele ivite în cursul executării se aplică în mod corespunzător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este termenul de plata al unei amenzi penale? ilincasibisteanu ilincasibisteanu Buna ziua! Daca o persoana aflata in detentie primeste de la o alta instanta intr-o alta cauza o amenda penala, in cat timp trebuie sa o plateasca? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Amenda penala LBeatrice LBeatrice Cum scap de inchisoare ptr neplata amenzii penale pot primi cu suspendare? (vezi toată discuția)
Amenda penala M Dora M Dora Cum pot afla care este procedura prin care achit amenda penala si cheltuielile de judecata si in ce interval de timp, avand in vedere ca n.am nicio instiintare ... (vezi toată discuția)