Probabil cunoasteti lupta fatisa existenta inca din 2001 intre executorii judecatoresti si executorii bancari. Noul cod de procedura civila exclude practc executorii bancari. Se pare ca ei vor fi asimilati executorilor judecatoresti. Desi motiveaza prin faptul ca nicio alta tara UE nu are executori bancari, executorii judecatoresti au doar un interes material, deoarece bancile au creante impresionante de recuperat.
Care este parerea voastra? Este normal sa fie desfiintati ca si profesie executorii bancari?
Eu nu sunt de acord si am mai multe argumente. Executorii judecatoresti, in marea lor majoritatea sunt slabi pregatiti. Din fericire, in ultima perioada au intrat prin examen foarte multi executori bine pregatiti, fosti avocati sau consilieri juridici, ceea ce este imbucurator. Din pacate influenta au tot executorii vechi care si-au facut facultatea - la distanta- si care nu cunosc uneori nici articolele de executare silita din codul de procedura civila.
Un alt argument ar fi faptul ca un executor judecatoresc este foarte ocupat. Nu au timp fizic sa se ocupe de aceste dosare. Executarea silita dureaza foarte mult. Un alt motiv ar fi cheltuielile de executare, deloc neglijabile ce vor incarca si mai mult creantele pe care le vor recupera de la debitori.
Desi pare neinteresant acest subiect ne intereseaza pe toti. Aceasta masura va scumpi creditele bancare cu siguranta, pentru ca bancile vor fi nevoite sa creasca dobanzile pentru a face fata noilor cheltuieli, pentru ca se va recupera foarte greu - ceea ce va insemna ca bancile isi vor reface greu lichiditatile si isi vor recupera greu provizioanele facute la BNR.
Este adevarat ca e lipsita de echitate situatia in care aceeasi parte este si creditor, si angajator al executorului, cum este in cazul bancilor si ANAF-ului in acest moment.
Executorul ar trebui sa fie neutru.
Pe de alta parte, problema slabei pregatiri si a influentelor este cat se poate de reala, si va afecta in mare masura bancile.
Declaratiile din presa ale lui Urban Iulian, cum ca executorii bancari sunt persoane foarte bogate, care cumpara prin interpusi la preturi mici imobilele pe care le scot la licitatie in dosarele proprii, sunt departe de adevar - ma mira ca nimeni nu a luat atitudine impotriva acestei injurii aduse profesiei de executor bancar, si ca un ziar a publicat asa ceva fara sa anexeze nici macar o dovada a unui asemenea caz
In realitate, calitatea actului de executare efectuat de executorii bancari este net superioara celei din dosarele executorilor judecatoresti, liber profesionisti. Interesanta ar fi o statistica a contestatiilor la executare admise raportat la numarul de dosare operate de cele doua categorii de executori. Gradul de recuperare a creantelor in dosarele executorilor bancari este mai mare decat in cele ale executorilor judecatoresti.
Cat priveste asimilarea executorilor bancari cu cei judecatoresti, deocamdata am vazut doar un proiect de modificare a legii executorilor judecatoresti in sensul admiterii in profesia de executor judecatoresc fara examen a persoanelor care au exercitat timp de minim 5 ani functia de executor bancar. In niciun caz nu se face o asimilare tale quale, plus ca sa nu uitam ca executorii bancari au competenta teritoriala conferita de banca la care lucreaza, in timp ce executorii judecatoresti au o competenta teritoriala limitata si circumscrisa strict numarului si locatiei posturilor decise de Ministerul Justitiei.
Cum va intra in profesie, si unde va primi post un executor bancar cu peste 5 ani vechime, fara examen? Nu va putea opta decat pentru posturile vacante existente, de obicei pe la Adunatii Copaceni sau alte locatii la fel de imbietoare!
Opinez ca aceasta masura va crea haos si va umfla buzunarele unor executori judecatoresti, care vor fi fericiti si doar cu avansul de onorariu la numeroasele dosare de executare ale bancilor, nemaiputand sa se ocupe efectiv de toate acestea. In schimb, creditorul banca va plati avans de onorariu chiar fara sa recupereze nimic in dosare, si va trebui sa plateasca si pentru fiecare act efectuat de executorul judecatoresc - 20 de adrese de poprire* x lei s.a.m.d. Cheltuielile de executare silita, chiar si fara onorariu, vor creste fantastic, pentru ca daca acum, costul unei adrese de poprire intocmite de executorul bancar= costul recomandatei postale, costul aceleiasi adrese intocmite si transmise de executorul judecatoresc este, conform Ordinului MJ 2550/2006, minim 20 de lei si maxim 400 de lei.
De asemenea, daca salariul executorului bancar este un cost fix si il suporta banca, nu debitorii urmariti, onorariul executorului judecatoresc este procent din valoarea creantei, si in caz de solvabilitate a debitorilor, va fi suportat de catre acestia in final.
Din pacate Diana, acel proiect de desfiintare a executorilor bancari este foate avansat ca si proces de legiferare. Va fi cumplit atat pentru banci cat si pentru debitorii acestora. SI daca o banca va avea prea multe credite neperformante, si nu-si va putea finanta activitatea ulterioara din alte surse, nu vad prea bine situatia acelei banci. Si daca o banca are probleme, vor avea toti clientii ei, inclusiv cei ce nu au probleme financiare, pentru ca vor trebui sa ramburseze creditele in 3 luni de la intrarea acelei banci in insolventa. De aici, dupa principiul dominoului, economia va avea de suferit. De parca nu am avea si asa destule probleme. Interese financiare obscure primeaza inca o data interesului general. Cumplit!
Din pacate Diana, acel proiect de desfiintare a executorilor bancari este foate avansat ca si proces de legiferare. Va fi cumplit atat pentru banci cat si pentru debitorii acestora. SI daca o banca va avea prea multe credite neperformante, si nu-si va putea finanta activitatea ulterioara din alte surse, nu vad prea bine situatia acelei banci. Si daca o banca are probleme, vor avea toti clientii ei, inclusiv cei ce nu au probleme financiare, pentru ca vor trebui sa ramburseze creditele in 3 luni de la intrarea acelei banci in insolventa. De aici, dupa principiul dominoului, economia va avea de suferit. De parca nu am avea si asa destule probleme. Interese financiare obscure primeaza inca o data interesului general. Cumplit!
hai sa le plangem de mila bancilor.... de parca acordarea creditelor neperformante nu are nici o legatura cu lacomia...iar la baza crizei sta sfantul duh...
executor bancar sau executor judecatoresc ?.. e egal pt romanul care nu are cu ce sa plateasca creditul din cauza ca a fost disponibilizat.... cica din cauza crizei.
Stimate "bpcs", cine l-a pus pe romanul care nu are cu ce sa-si plateasca creditul sa se imprumute? Din cate stiu eu legislatia din domeniu, toti imprumutatii sunt majori si vaccinati, deci au discernamant! Contractul de credit este sinalagmatic si are cel putin doua parti. It takes two for tango!=D>
V-ati pus problema oare ce-a facut cu banii imprumutati?
Daca ar trebui sa plangem de mila cuiva, dupa cum ati fi putut observa din mesajele din acest topic, ar trebui sa le plangem de mila imprumutatilor, pentru ca ei vor plati dobanzi mai mari:))
Lacomia bancilor e un subiect care ma distreaza teribil: bancile sunt comercianti, la fel ca oricare altii. Marfa lor sunt banii: cumpara mai ieftin si vand mai scump, la fel ca orice intermediar din mediul de afaceri. Ce sa zicem oare despre lacomia din afecerile cu petrol, despre bietii romani care platesc asa de scump pentru un un litru de benzina? Sau pentru un litru de lapte sau o scoala cat de cat buna?! Sau ah, despre apartamentele comuniste cumparate pe bani marunti, care au o valoare de inlocuire de 10.000-15.000 de euro dar pentru care cei care le-au cumparat de la stat in anili '90 cer acum ( in continuare) 100.000 de euro, sa fie rotund?;)
Totul costa si toate sunt afaceri, a vedea asta doar in cazul bancilor imi pare o viziune limitata de niste ochelari de cal datorati fie nestiintei fie lipsei de interes cu privire la subiect. Dezinformarea costa, se factureaza si se incaseaza in final .
Dar, o sa avem Coduri noi, nou-noute.:thumbup:
la mama mea a venit un italian in varsta de 83 de ani, si vrea sa se casatoreasca cu ea, dar el a pierdut certificatu de nastere si certificatu de deces al sotiei.
Ar putea sa faca aceste acte aici in tara?
Unde ar putea sa le faca?