Probabil cunoasteti lupta fatisa existenta inca din 2001 intre executorii judecatoresti si executorii bancari. Noul cod de procedura civila exclude practc executorii bancari. Se pare ca ei vor fi asimilati executorilor judecatoresti. Desi motiveaza prin faptul ca nicio alta tara UE nu are executori bancari, executorii judecatoresti au doar un interes material, deoarece bancile au creante impresionante de recuperat.
Care este parerea voastra? Este normal sa fie desfiintati ca si profesie executorii bancari?
Eu nu sunt de acord si am mai multe argumente. Executorii judecatoresti, in marea lor majoritatea sunt slabi pregatiti. Din fericire, in ultima perioada au intrat prin examen foarte multi executori bine pregatiti, fosti avocati sau consilieri juridici, ceea ce este imbucurator. Din pacate influenta au tot executorii vechi care si-au facut facultatea - la distanta- si care nu cunosc uneori nici articolele de executare silita din codul de procedura civila.
Un alt argument ar fi faptul ca un executor judecatoresc este foarte ocupat. Nu au timp fizic sa se ocupe de aceste dosare. Executarea silita dureaza foarte mult. Un alt motiv ar fi cheltuielile de executare, deloc neglijabile ce vor incarca si mai mult creantele pe care le vor recupera de la debitori.
Desi pare neinteresant acest subiect ne intereseaza pe toti. Aceasta masura va scumpi creditele bancare cu siguranta, pentru ca bancile vor fi nevoite sa creasca dobanzile pentru a face fata noilor cheltuieli, pentru ca se va recupera foarte greu - ceea ce va insemna ca bancile isi vor reface greu lichiditatile si isi vor recupera greu provizioanele facute la BNR.
Cel mai rau e daca executorul bancar devine executor judecatoresc si ramane in continuare tot angajatul bancii. Sa spunem ca daca ar deveni angajatul statului nu ar fi chiar dezastruos.