avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort la notar cu copil minor 3 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort la notar cu copil minor 3 ani

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu gasirea unor raspunsuri pentru urmatoarele situatii:
1.Dupa aproape 7 ani de casnicie am ales sa divortam la notar. Minorul are 3 ani si nu a interactionat cu tatal sau decat sporadic incepand cu varsta de 1 an si 6 luni. Minorul nu vrea sa mearga la tata, fiindu-i foarte greu sa plece de langa mine(mama).Stiu ca are dreptul sa il ia dar nu stiu cum il pot impiedica sa-l ia cu forta. In permanenta declara ca are dreptul sa-l ia.Nu vrea sa distrug acest copil. Merge la gradi, este foarte istet, vb limba engleza, invata mai nou germana, canta, spune zeci de poezii, etc.Sotul a lucrat in Italia din august 2012 si s-a intors definitiv in tara in 5.01.2014 timp in care a trimis bani copilului din cand in cand. In ian 2014 ia dat minorului suma de 100 ron iar in feb 170 ron.dupa divort ii va plati minorului undeva la 210 ron, 1/4 din salariul net,groaznic de putin avand in vedere ca doar gradinita copilului, care este una de stat ma costa lunar 400 ron.As dori sa stiu care este procedura de a -l impiedica pe tatal minorului sa ia cu forta copilul, nedandu-i sansa de acomodare cu intoarcerea tatalui, se poate tine cont si de parerea minorului, avand in vedere ca are doar 3 ani???
2.A doua situatie este legata de partaj. detinem din timpul casatoriei un autoturism din 1998, nu are valoare materiala prea mare, l-am cumparat cu 1600 euro in nov.2012.Autoturismul este cumparat de mine in lipsa sotului care era in italia. 4700 ron din banii ce i-am achitat pe masina sunt banii obtinuti din botezul minorului,1600 ron bani ce i-am primit din concedii neefectuate de la fostul angajator. In aceeasi perioada a trimis in tara sotul 600 euro, bani ce nu au fost destinati expres cumpararii autoturismului ci intretinerii minorului. Vreau sa stiu daca acest autoturism va vi impartit 50 - 50.Eu m-am ocupat de inmatriculare, plata politei RCA, impozit, intretinere, din salariul meu.
3.In cazul in care dupa divort mi se ofera posibilitatea de a lucra cu acte in regula intr-o tara din Europa si inscriu minorul la o gradinita in acea tara, spre binele acestui, ma poate impiedica sotul sa iau minorul cu mine? Daca da cum il pot actiona in justitie astfel incat sa nu prejudicieze drepturile minorului la un trai mai bun?
Astept raspunsurile dumneavoasta!

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:26, 13 Februarie 2014
Buna seara,

Eu doresc sa va raspund la primul punct. Avand in vedere ca nu a trait cu tatal in mod obisnuit, este normal sa-l priveasca ca pe un strain si sa nu doreasca sa mearga la el. Aici trebuie sa interveniti tot dvs ca mama si sa incepeti sa petreceti timp toti trei impreuna la inceput. Sa gasiti acele activitati pe care sa le faceti impreuna pentru ca minorul si tatal sa se poata acomoda unul cu celalalt. Copilul trebuie sa vada cum interactionati dvs cu tatal. Veti fi "profesor" din acest punct de vedere atat pentru copil, cat si pentru tata. El trebuie sa invete cum sa fie tatal copilului, iar copilul se va adapta. Nu este deloc usor, este vorba de o schimbare, atat dvs, cat si tatal trebuie sa fiti dispus sa depuneti eforturi in acest sens.
Sunt de acord cu dvs. Am propus tatalui sa il viziteze pe minor acasa la minor pt a se acomoda unul cu celalalt. Tatal nu este pregatit sa renunte la drepturile lui de a-l lua pe minor in favoarea acordarii unui timp de acomodare copilului, punand pe primul plan ceea ce doreste acesta ca om matur. Copilul tine la el, se joaca impreuna ori de cate ori se intalnesc dar refuza sa plece cu acesta.Copilul a fost alaptat la san 1 an si 5 luni si foarte atasat de mine. In momentul in care dispar din raza lui vizuala acesta se fastaceste, plange, se sperie si cred ca este normal pentru un copil de 3 ani. eu vreau sa aiba legatura si cu tatal...dar nu in mod abuziv cum incearca acesta sa faca.Poate fi decazut din drepturi in cazul in care supune constient minorul unor stari de tulburare emotionala prin luarea cu forta la domiciliul tatalui, sau doar prin incercarea de a-l lua, minorul opunandu-se prin plans, tipete chiar????
Aceasta situatie nu are legatura cu decaderea din drepturi. Poate ar trebuie sa contactati un psiholog care sa va arate cum sa indreptati situatia. Stiu ca minorul are trei ani si este atasat de dvs, dar trebuie sa va ganditi si in viitor: cum o sa gestionati acest atasament spre binele copilului?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
Inteleg ce spuneti! Am un tata model care a facut pentru mine exact aceleasi sacrificii ca si mama! Probleme mai exista si in locul unde va fi dus minorul si anume casa fostilor socri! Acestia nu au dorit sa ia legatura cu minorul,; nici pana in ziua de astazi nu l-au vazut de cand s-a nascut.Plus ca in casa fostilor socri se consuma bauturi alcoolice. Inclusiv tatal minorului este constient de aceste aspecte pe care le recunoaste ca adevarate doar in prezenta mea. Sunt de acord sa-l viziteze la domiciliul stabil al minorului oricand doreste, chiar sa si ramana in week-end-uri peste noapte. Stiu ca legal nu ma pot opune ca fostul sot sa ia copilul la el dar ma tem pentru binele si educatia copilului. Daca sunteti parinte ma intelegeti! Nu lupt cu tatal, lupt pentru copil!Cheltuielile lunare sustinute de mine pentru minor sunt in valoare de aproape 1500 ron din care tatal va plati doar 210 ron, nu ma plang, dar nu se poate in acest caz sa avem drepturii egale!! Voi lupta pana in panzele albe pentru copilul meu! Eu investesc in acest copil pentru ca in viitor sa-i fie bine, nu-l pot da de bunavoie tatalui care sa-l duca intr-un mediu...nu stiu cum sa-l numesc, unde se vorbeste gresit d.p.d.v gramatical, si unde fosta soacra mama a 5 copii si-a dat afara din casa copii atunci cand acestia nu i-au mai dat bani garla. Fostul sot lucreaza de la 15 ani, sora lui a fost casatorita fortat de mama lor la 16 ani, nici unul din cei 5 frati nu are o scoala terminata(vb de minim 12 clase) si nici unul dintre frati nu au putut locui in casa parintilor dupa casatorie deoarece parintii acestora le-au facut si ne-au facut viata un calvar asteptand ca noi toti sa le platim utilitatile si datoriile si acum sa-mi las in mod deliberat copilul acolo?!!!, am motive intemeiate sa lupt!
Daca aveti subiecte pentru care doriti sa luptati, nu aveti cum divorta de comun acord la notar, doar in instanta. Tatal este constient de mediul pe care il ofera fostii dvs socri?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator

Alte discuții în legătură

Divort bazat pe comun acord ioana_bal ioana_bal Buna ziua Sunt casatorita de 8 ani am un copil de 5 ani si de mai bine de 2 ani de zile nu ma mai inteleg deloc cu sotul din mai multe motive.Azi dupa cate am ... (vezi toată discuția)
Divort ci minor- neintelegeri intre parinti ElianaS ElianaS Buna seara!Am un var care este in divort,au un copil impreuna,insa nu se inteleg asupra custodiei minorului,acesta avand 6 ani!Fosta sotie nu il lasa pe varul ... (vezi toată discuția)
Fostul sot imi sperie in continuare copii........... suzy&anghel suzy&anghel BUNA Daca ati citit in pagina mea de profil va dati seama despre ce este vorba...Sunt divortata de doi ani ambele fete 6/13 ani sunt in ingrijirea mea,pensia ... (vezi toată discuția)