Am urmatoarea problema: am avut un descoperit de card facut printr-un fel de parteneriat intre firma la care lucram si o banca, X. Au tecut 5-6 ani de atunci si nu-mi aduc aminte sa fi semnat ceva, dar este posibil. Anul trecut am devenit somer. Banca a sesizat ca nu se mai fac tranzactii in contul de card si m-a notificat ca descoperitul de card s-a transformat in credit, pe care trebuie sa-l achit in rate lunare de 143.87 lei, (24 de rate), suma totala fiind de circa 3000 lei. Acest lucru este corect, sunt constient ca am cheltuit banii si trebuie sa-i returnez, astfel ca am inceput sa achit in contul respectiv cate 150 ron lunar. Ca sa fiu sigur, am intrebat la 3 sucursale diferite ale bancii ce suma lunara trebuie sa depun ca sa fie totul OK. Spre surpriza mea, am primit 3 raspunsuri diferite! Ca sa fie si mai amuzant, intra in scena si firma de recuperare Y, care vine cu varianta proprie de suma lunara. Intrebarile mele ar fi:
-datorez ceva firmei de recuperare? (nu exista nicio relatie contractuala cu aceasta)
-daca cer bancii o copie dupa contractul semnat de mine, sunt obligati sa-mi dea?
-firma de recuperare ma poate executa silit? dar banca?
Cu firma de recuperare 2 variante - credit a fost vandut si atunci nu mai datorezi nimic bancii, ci doar firmei de recuperare care sunt noi proprietari ai creditului sau credit a fost dat la colectare catre o firma de recuperare care primeste comision din cea ce recupereaza asa ca interesul lor este sa platesti cat mai mult in perioada cand contractul este dat la ei pt recuperare
Pt executare silita trebuie sa fii data in judecat si sa pierzi - cam mult deranj pt o suma asa mica mai ales da incepi sa platesti, dar s-au mai vazut cazuri - depinde de la banca la banca si executarea silita inseamna acoperirea sumei datorate + cheltuilei de judecat
Daca ceri banci o copie dupa cntract sunt obligati sa ti-l dea, dar s-ar putea sa dureze 30 de zile si sa platesti o taxa de cca 10 eur - depinde de la banca la banca, dar oricum banca nu v-ar fi acordat descoperitul daca nu ar fi avut o solicitare din partea d-vs + ca d-vs va-ti folosit de bani respectivi
Recomandarea mea - avand in vedere raspunsurile diferite primite in diverse sucursale (nu comentez profesionalismul sau cunostintele tehnice ale unor functionari bancari) solicita un raspuns in scris - depune-ti o cerere in care solicitati informatiile pe care le doriti - cat mai aveti de plata, nr de rate, valoarea ratei, modalitati de plata, etc. Solicitati inscris cu nr de intrare si asteptati raspunsul. Intre timp platiti asa cum a-ti fost informata conform graficului trimis (singura hartie oficiala primita - restul sunt doar vorbe care nu cos la dosar) dar aveti grija si de comisioanele de administrarea contului care la unele banci pot fi destul de mari. Daca puteti platiti putin ma mult pt ca tot in contul d-vs intra.
Sper sa va fie de folos
Pt executare se depune la instanta cerere de incuviintare a executarii, nu esti dat in judecata si pierzi. Pt executare e suficient contractul incheiat cu banca.
Va puteti apara pe calea contestatiei la executare.
Card salariu
zuza1980
am un credit pentru achizitionarea unei masini la BRD, creditul inregistreaza restante;
de curand m-am angajat si angajatorul imi cere sa fac un cont pentru ... (vezi toată discuția)