avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Permis de sedere pentru cetatean American
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Permis de sedere pentru cetatean American

Buna ziua,

As dori sa stiu in ce categorie de permis de sedere se potriveste un cetatean american care se afla in urmatoarea situatie:

Momentan se afla in romania in baza vizei de turism de 90 de zile. Un ONG doreste sa il angajeze, insa solutia oferita de acestia este ca el sa isi obtina un PFA pentru a fi platit.
Din ce inteleg pe site-ul ORI, el poate sa obtina permisul de sedere pentru:
- Munca
- Voluntariat
- Activitati profesionale.

Care dintre aceste situatii se potriveste. Voluntariatul presupune ca el sa fie platit doar pentru casa, intretinere, transport, asadar bani putini.
Activitatile profesionale din cate vad au o lista limitata de profesii acceptate, in plus nu inteleg cum poate justifica aplicantul pentru aceast permis de sedere si cum poate primi bani in conditii legale. Se poate face un PFA?
Munca - pare un proces foarte sinuos pentru angajator, care nu pare dispus.
In plus, se apropie termenul de expirare al depunerii cererii de permis de sedere.

Va rog sa imi spuneti care dintre variante este cea mai simpla pentru cetateanul strain.
Multumesc,
Ana Tudose
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:13, 14 Februarie 2014
Nu se poate face PFA. In OUG 44/2008 scrie ca doar cetatenii statelor membre UE sau SEE pot infiinta PFA in Romania:
ARTICOLUL 3
(1) În temeiul dreptului la libera initiativa, al dreptului la libera asociere si al dreptului de stabilire, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege.
[ link extern ]

ONG-ul ar putea sa il ajute sa obtina permisul de sedere incheind cu el un contract care sa respecte conditiile astea:
Contractul va cuprinde mentiuni cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o desfasurati, conditiile in care sunteti supravegheati in indeplinirea sarcinilor, precum si informatii privind orele de lucru. Organizatia-gazda asigura cazarea, mijloacele de intretinere si asigurarea medicala pentru intreaga perioada de valabilitate a vizei, precum si eventualele costuri privind indepartarea.

Se pare ca nu vor sa isi asume raspunderea. In opinia mea aceasta era varianta cea mai simpla de a obtine permisul de sedere in situatia dumnealui.
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns. La aceeasi concluzie am ajuns si noi dupa ce am fost astazi la ORI. Se pare ca permisul de sedere pentru munca este o operatiune foarte indelungata si cu multa implicare din partea angajatorului.
Asteptam sa vedem daca permisul pentru voluntariat este o optiune viabila.

Multumesc,
Ana Tudose
Pentru putin, succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa pentru cetatean american ana_tudose ana_tudose Buna ziua, As dori sa stiu daca un cetatean American isi poate constitui un PFA. Situatia este urmatoarea. Un ONG doreste sa il angajeze, sau mai precis sa ... (vezi toată discuția)
Viza de sedere in romania pentru cetateni straini anita_64 anita_64 Buna ziua, Numele meu este Anita ,locuiesc de aproape 5 ani in Anglia cu un cetatean britanic si am dori sa ne stabilim in Romania impreuna cu fiul sau ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere in ro pentru cetateni turci marinelacotta marinelacotta Am rugamintea daca imi puteti spune care sunt actele necesare pentru obtinerea permisului de sedere in Romania pentru niste cetateni turci care detin viza tip ... (vezi toată discuția)