avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste concediul medical de risc maternal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste concediul medical de risc maternal?

Buna ziua,am si eu o rugaminte daca ma puteti ajuta.sunt gravida in 4 luni si nu ma mai pot duce la servici pentru ca am o sarcina cu risc asa ca am intrat in concediu medical.Seful meu nu prea a fost de acord dar nu a avut ce face, acum imi zice ca plateste la carte de munca 450 de lei pana intru in prenatal si este iarasi nemultumit si imi impune mie sa platesc cartea de munca ca banii o sa mii recuperez de la stat cand imi trimite banii CNSA banii peste cateva luni.va rog ajutati-ma!!! mentionez ca aveam salariu minim pe economie
Cel mai recent răspuns: Danielaelena752@gmail , utilizator 17:58, 6 August 2019
Concediul pentru risc maternal, precum si concediul de maternitate (sarcina si lauzie), se suporta din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, deci de la stat. Indemnizatia de concediu medical trebuie sa v-o plateasca angajatorul dvs. (patronul), urmand ca banii sa si-i recupereze de la casa de sanatate. E drept ca dureaza cateva luni, dar asa spune legea.
Dvs. nu va lasati intimidata de patron si stati in concediu medical cat e nevoieca sa pastrati sarcina.
Nu platiti nimic pentru ca n-aveti de ce sa platiti. A ngajatorul trebuie sa plateasca concediul medical si daca n-o face puteti sa reclamati la casa de sanatate.

OUG nr. 158/2005:

ART. 31
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordã o indemnizaţie de risc maternal care se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform prevederilor art. 10.


ART. 47
(1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
(3) Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical de cãtre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

ART. 48
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la alin. (3), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Sumele încasate din aplicarea amenzilor prevãzute la alin. (1) constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

ART. 49
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
Multumesc mult de ajutor, dar la cartea de munca cat plateste el pe perioda concediului meu medical la un salariu minim pe economie ca aici am nelamuriri.Multumesc anticipat
Pe perioada concediului medical dvs. platiti CAS raportat la salariul mediu pe economie de 2298 lei, adica 2298 X 35% x 10,5% = 84 lei pentru o luna intreaga.
Angajatorul plateste 2298 x 35% x 20,8% = 167 lei pentru o luna intreaga.
Dar asta este obligatia lui, nu a dvs. Acesti bani nu-i primeste niciodata inapoi de la finante.
Angajatorul va primi inapoi doar indemnizatia de concediu medical pe care o s-o primiti dvs.

Buna ziua,am si eu o întrebare,sunt însărcinată in16 săptămâni,am anunțat la locul de muncă am dus si adeverință de risc maternal,dar patronul nu vrea să mi acorde riscul pe motiv că de la 1septembrie se închide firma si o sa ma bage în somaj,unde si cui trebuie să mă adresez pt a beneficia de risc sau de concediu medical până se închide firma?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste indemnizatia pentru concediul de risc maternal? IULIAIONESCU27 IULIAIONESCU27 Sunt insarcinata in 6 luni si din cauze de risc am intrat in concediu de risc maternal. As vrea sa stiu, cu pasaj din lege daca se poate, cine suporta plata ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul medical varga magda varga magda daca am o sarcina cu risc si sant in concediu medical cine imi plateste concediu si daca trebuie sa astept pana primeste firma bani de la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)
Concediu medical neplatit anda73 anda73 buna ziua,problema mea este urmatoarea,sunt insarcinata in luna 6,la ultimul control medical mi s-a spus ca exista riscul de nastere prematura si s-a ... (vezi toată discuția)