Am contractul de munca suspendat in urma unei plangeri penale facuta de angajator conf. art 52 b din CM si decizia procurorului a fost de scoatere de sub urmarire penala. Reîntoarcerea mea la vechiul loc de munca cit si plata drepturilor salariale se fac la initiativa mea ( adica darea angajatorului in judecata si obtinerea de hotarire definitiva) sau angajatorul trebuie sa-mi emita decizie de incetarea suspendarii si plata drepturilor? Mentionez ca rechizitoriul procurorului este din 12,12,2014 si nici pina acum nu am primit nimic din partea angajatorului. Poate nu au luat la cunostinta de decizia procurorului=D>.
În ipoteza în care s-a dispus neînceperea urmării penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea sau încetarea procesului penal, soluţia depinde de existenţa sau inexistenţa vinovăţiei salariatului. Astfel, dacă există vinovăţie, angajatorul este îndrituit să aplice salariatului o sancţiune disciplinară. Dacă însă nu există vinovăţie, salariatul îşi va relua activitatea, fiind îndreptăţit şi la o despăgubire plătită de angajator, egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
(Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 101-102).
Depuneti o solicitare catre angajator rpin care-i solicitati sa va comunice situatia raportului dvs de m unca in urma rezolutiei date de catre procuratura.
In rechizitoriu scrie, citez : Scoaterea de sub urmarire penala a învinuitului RCG sub aspectul savirsirii infractiunilor prevazute si pedepsite de 112 din legea nr.46/2008 Codul silvic, coroborat cu art 115 din Legea nr.46/2008 Codul silvic cu aplicarea art. 41 alin 2 din C pen. art,248 din c.pen, rap la art 248 indice 1 din C. pen cu aplicarea art. 75 alin 1 lit a) din C. pen. art.289 din C.pen., rap la art. 41 alin 2 din C. pen., art 291 din C. pen rap la art 41 alin 2 din C. pen. toate cu aplicarea art 33 lit a din C pen.. Eu de aici nu inteleg nimic. Sint sau nu vinovat?
In speta, scoaterea de sub urmărire penală reprezintă o soluţie de netrimitere în judecată care are loc când se constată existenţa vreunuia dintre cazurile prevăzute în art.10 lit. a - e C.proc.pen. vechi şi există învinuit sau inculpat în cauză.
Scoaterea de sub urmarire penala are loc cand exista invinuit sau inculpat in cauza si se constata ca:fapta nu exista; fapta nu este prevazuta de legea penala; fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni; fapta nu a fost savarsita de invinuit sau inculpat; faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii; exista vreuna dintre cauze care inlatura caracterul penal al faptei.
Prin urmare, consider ca SUP nu se refera la vinovatia sau nevinovatia dvs.
D.p.d.v. penal nu s-a angajat nicio raspundere a dvs, prin urmare, se poate considera ca nu sunteti vinovat sub aspectul savarsirii acelei fapte prevazute ca infractiune de Codul silvic.