avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neprezentare la Politie in termen de 24 ore dupa un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neprezentare la Politie in termen de 24 ore dupa un incident rutier

Fac acest demers, fiind vorba de aspecte la limita care tin de interpretare.
Am gasit o masina oprita in fata barierei de intrare in parcarea de resedinta sub semnul de oprire interzisa. Ne avand loc sa trec, am dat amandoi inapoi si se pare ca ne-am atins, eu dreapta celalalt stanga spate. Ne-am uitat amandoi la masini si la lumina stradala nu am observat la nici una vreo urma de atingere. Blocand accesul, eu am intrat in parcare si celalat a plecat, fara a face schimb de nr.tel.
Celalalt m-a reclamat a II-zi la Politie, am primit instiintare prin posta, apoi am mers amandoi la Politie, la mine s-a observat ceva superficial pe bandou spoiler spate, dar asa ceva mai am si spate si fata, iar la cealalta masina ceva poate mai vizibil.
S-a adus inregistrare video, s-a vazut ca am dat amandoi inapoi si s-a dat culpa comuna cu amenda de 170 lei la fiecare. In plus, eu am mai primit inca 170 lei si suspendarea permisului pe 30 zile pentru ca nu am declarat incidentul la Politie.
Desi se vede pe video ca era oprit in fata barierei sub semnul de oprire interzisa si a dat daclaratii false, trecand la avarii si tripla spate, paremi-se si aripa, pe care Politia nu le-a luat in considerare, celalalt sofer nu a fost sactionat pentru asa ceva.
Intrebari:
1. Exista vreo exceptie pentru oprirea voluntara in conditiile aratate mai sus?
2. Penru a se considera oprire, trebuie oprit si motorul? (Eu cred ca nu).
3. Se poate considera ca am refuzat rezolvarea amiabila, ba chiar ca am fugit de la locul accidentului, cum am fost acuzat?
4. Am vreo sansa daca contest procesul-verbal de suspendare a permisului?
5. Mi se pare mie, sau Politia nu a folosit aceeasi masura pentru amandoi?
Stiu ca nu se pot da solutii certe, dar sper macar in unele pareri mai competente.
Multumesc!
Costel_X
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 08:09, 18 Februarie 2014
1.- Oprirea voluntara a vehiculelor este reglementata prin art. 142 din Regulamentul de aplicare a Codului rutier, pe care il reproduc mai jos.

Art. 142. - Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
a) în zona de acţiune a indicatorului "Oprirea interzisă";
b) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;
c) pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;
d) în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
e) pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;
f) în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;
g) în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
h) în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;
i) în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
j) pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaţiile "Drum îngustat", "Prioritate pentru circulaţia din sens invers" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers";
k) pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
l) pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;
m) pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);
n) pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;
o) pe pistele pentru biciclete;
p) în locurile unde este interzisă depăşirea.

2.- Problema opririi motorului ]n cazul opririi vehiculului este reglementata de art. 141 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Codului rutier. In acest articol de lege nu se face nicio referire la cazul in care conducatorul autovehiculului opreste, dar nu se indeparteaza de acesta.

Art. 141. -
(1) Conducătorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligaţi să acţioneze frâna de ajutor, să oprească funcţionarea motorului şi să cupleze într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată.

3.- Nu puteti fi acuzat de fuga de la accidentului, dar de nedeclararea evenimentului in termen de 24 de ore puteti fi acuzat.

4.- De nedeclararea accidentului in termen legal aveti sanse minime de castig. Pentru celelalte fapte aveti sanse de castig.

5. Vi se pare. Dvs. ati fost sanctionat in plus pentru nedeclararea in termen de 24 de ore a accidentului. Problema culpei comune este discutabila. Este necesara o analiza mai detailata avand toate datele necesare unei asemenea situatii.

ing. Ioan Ciobanu
In primul rand, dpdv juridic problema se pune astfel: nu exista indicatorul "oprirea interzisa" doar pentru ca o persoana privata l-a montat pe o bariera private (poarta sau alta intrare), daca indicatorul nu este inregistrat in evidentele Primariei cu acordul Politiei.
In al doilea rand, nu se pune problema constatarii amiabile intrucat nu ati incheiat formularul obligatoriu, necesar probarii evenimentului rutier in care ati fost implicati... In al treilea rand, politia a aplicat corect dispozitiile legale atunci cand v-a aplicat amenda ambilor conducatori auto, intrucat amandoi erati in culpa.
Amendarea dvs. in plus si suspendarea permisului o puteti contesta in termenul legal, proband in fata instantei cele mentionate aici si aratand inregistrarea video...Acolo se observa timpul real si daca va incadrati in termenul legal de raportare, caz in care instant va poate da castig de cauza, anuland masurile dispuse de organul de politie....success!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere sorin_87 sorin_87 As avea o nelamurire... daca o masina este oprita de politia rutiera pe un drum national intr-un loc in care oprirea este interzisa si se afla si in ... (vezi toată discuția)
Înștiințare oprire neregulamentara politia locala bucuresti Sabucuresti Sabucuresti Buna ziua, am oprit lângă trotuar , nu erau semne de circulație cu oprirea interzisă trecere de pietoni sau stație RATB, cand am revenit la mașină am ... (vezi toată discuția)
Politia comunitara - amenda parcare (strada cu sens unic) raul_p raul_p am un magazin pe o strada cu sens unic, unde parcarea e legala doar pe sensul de mers adica pe dreapta, magazinul meu e pe stanga si normal ca atunci cand am ... (vezi toată discuția)