avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului

Am un contract de munca pe perioada limitata. Pentru ca nu imi pot lua concediu de maternitate as dori sa intru direct in concediul de cresterea copilului. Inteleg ca pot depune actele pentru indemnizatia de crestere a copilului iar printre actele necesare nu trebuie sa depun un concediu luat de la medic. Este corect?
Ce trebuie sa fac pentru a intra in concediul de crestere a copilului? Este necesar si pentru acesta un aviz al medicului sau este reprezinta pur si simplu intreruperea contractului meu de munca? Reprezinta acest concediu de maternitate vechime in munca?
Multumesc frumos
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2014
N_Adriana, utilizator
Cel mai recent răspuns: N_Adriana , utilizator 16:51, 16 Februarie 2014
1. Concediu de maternitate este una, iar CCC este altceva.

2. Potrivit art.22 alin. (1) din Ordonanta de urgenta nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
1. De unde stiti ca nu puteti beneficia de concediu de maternitate?

2. Spuneti data la care expira contractul individual de munca (CIM), pe ce perioada a fost si care este data prezumata a nasterii copilului si va spunem noi daca si cum puteti sa beneficiati de concediu de maternitate sau de concediu crestere copil (CCC).

Nu pot beneficia de concediul de maternitate deoarece, desi lucrez cu forme legale in Romania, deseori fac drumuri in si din afara tarii, si nu voi putea sa_mi iau avizul unui medic din Romania. Contractul meu expira in aprilie 2014, si cred ca angajatorul va fi de acord sa_l prelungesc pana in octombrie 2014. Copilul se va naste in septembrie2014, asadar planuiesc sa depun actele pt indemnizatia de crestere a copilului incepand cu data nasterii copilului. Care ar fi cea mai buna metoda de a incheia acest contract? Demisia mea ar insemna ca nu as mai putea beneficia de concediul de cresterez copilului?
Multumesc!
1. Chiar daca dvs. nu doriti sa intrati in concediu de maternitate (daca sanatatea dvs. a si a copilului va permite aceasta) nu puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) decat incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului, deoarece indepliniti conditia de a beneficia de concediu de maternitate.

2. Mai mult, Normele de aplicare a OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã precizeaza:

Art. 4. - (1) Concediul postnatal obligatoriu, prevãzut la art. 2 lit. g) din ordonanţa de urgenţã, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupã data naşterii copilului, din timpul concediului de sarcinã şi lãuzie, acordat conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pe perioada concediului postnatal obligatoriu, mama beneficiazã de indemnizaţie pentru maternitate, acordatã în condiţiile Legii nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în baza certificatului de concediu medical eliberat conform reglementãrilor legale în vigoare.
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu

3. Asadar trebuie sa intrati in concediu postnatal macar cele 42 de zile de la nasterea copilului dupa care veti solicita CCC.

4. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati contractul individual de munca pe perioada de CCC.
- Puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC si daca incetati CIM la solicitarea dvs.
- Oricum CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pana la care a fost incheiat (adica nu trebuie neaparat sa demisionati dvs.).

5. Dupa incetarea CIM ar fi bine sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in CCC) pentru ca dupa terminarea CCC sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj pana veti gasi un nou loc de munca.
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil OanaBocancea OanaBocancea Buna ziua, am o nelamurire in legatura co zilele de concediu medical pentru suspendarea unui contract de munca pentru concediu de ingrijire a copilului si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil si operarea in revisal elena6ro elena6ro Buna ziua, Avem o salariata care va naste in ianuarie 2015 si la sfarsitul lunii octombrie ar trebui sa intre in concediu prenatal (84 zile). Restul de 42 de ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil alex8585 alex8585 Buna seara Am urmatoarele nelamuriri si as dori daca puteti sa ma ajutati cu cateva raspunsuri; 1.am intrat in concediu prenatal pe data de 1 ... (vezi toată discuția)