Buna seara
Am urmatoarele nelamuriri si as dori daca puteti sa ma ajutati cu cateva raspunsuri;
1.am intrat in concediu prenatal pe data de 1 august,termenul nasterii DPN a fost pe data de 15 octombrie,am nascut cu intarziere pe data de 1 noiembrie,asadar am ramas doar cu 34 de zile de postnatal(concediu lauzie) in loc de 42 cat prevede legea,intrebarea este daca mai beneficiez de indemnizatie crestere copil???
2.de la servici mi s-a spus ca nu mi se poate da adeverinta deoarece nu am 42 de zile dupa nastere,si as putea sa o obtin doar daca renunt la locul de munca (adica sa semnez un acord de ambele parti cu incetarea activitatii).nu se poate sa imi suspende in alt mod contractul de munca?
Nimeni nu ma lamureste cu nimic ? ce se poate face in acest caz?
Va multumesc !!!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
..
3. - Asadar dvs. beneficiati de concediu crestere copil (CCC) incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului indiferent ca perioada de concediu postnatal a fost sau nu mai mica de 42 de zile;
- Nu scrie nicaieri in lege ca daca ati avut concediu postnatal mai mic de 42 de zile nu puteti beneficia de CCC.
4. In perioada de cand s-a terminat concediul de maternitate si pana intrati in CCC puteti solicita concediu fara plata (asta daca nu puteti merge la serviciu in aceasta perioada) sau luati un concediu medical de la medicul de familie.
5. - Cei de la serviciu nu au dreptate.
- Va vor da adeverinta cu situatia corecta asa cum reiese din statele de plata.
- Suspendarea contractului individual de munca (CIM) se face la cererea dvs. prin care solicitati intrarea in CCC.
6. Sa nu solicitati incetarea CIM pentru ca nu aveti nici un motiv si nici angajatorul nu va poate forta sa faceti asa ceva.
7. Daca aveti probleme cu angajatorul, inclusiv cu eliberarea adeverintei, faceti urgent o sesizare la ITM.
Concediu postnatal
IrinaBun
Buna seara. As dori sa stiu ce se intampla in cazul in care nu ma incadrez in cele 42 de zile din concediul postnatal. Se pierde indemnizatia sau doar nu voi ... (vezi toată discuția)