Reprezint o gradinita privata autorizata si trebuie sa depun dosarul pentru acreditare, insa nu pot indeplini toate standardele, in special cele legate de personal (titulari in invatamant 50% si personal calificat 85%, director gr II full-time), pentru ca nimeni nu pleaca din invatamantul de stat unde au 62 zile de concediu/an si plata cu ora, care le poate aduce venituri de peste 4000 lei/luna.
Conform legislatiei , nedepunerea dosarului pentru acreditare duce la suspendarea autorizatiei. Eu vreau sa continui activitatea, am 9 angajati si rezultate frumoase la diverse concursuri nationale si judetene.
Nu am primit audienta la ARACIP si nici inspectorii de la ISJ nu stiu nimic.
Ce pot face? Exista o portita? Nu vreau sa redeschid o alta asociatie si sa obtin autorizatie noua pentru ca toate celelalte autorizatii sunt foarte greu de obtinut, mai ales cea de la pompieri, si cost enorm.
Portite nu exista. Daca doriti acreditare, urmati aceeasi cale ca si scolile de stat. Trebuie sa indepliniti toate standardele impuse de lege. Sa inteleg ca in invatamantul privat nu curge lapte si miere? Atentie la concediul cadrelor didactice, ca are aceeasi durata si in privat ca si la stat. In privinta directorilor, acestia au concediu cf. codului muncii, nu legii invatamantului. Nici ore suplimentare nu au, ca sunt tinuti de degrevari. Ore suplimentare si CO de 62 de zile au profesorii, dar salariile nu ajung nici in vise la 4000 de lei! Cred ca nu e atractiv salariul, dat fiind ca e permisa miscarea si din si in privat.
In mod cert salariile la stat ajung la sume si peste 4000 lei. Un caz concret est eal unui cadru didactic cu gr I, cu gradatie de merit, care numai pentru plata cu ora are salariu de 3600 lei.
Eu sunt manager si platesc dublu fata de stat, doar ca acolo se iau bani la negru de la parinti, cate 30-50Lei/copil/luna, ca sa mai stea 1-2 ore in plus/zi, ceea ce la o grupa inseamna lejer 1000 lei in plus. La fiica mea la scoala, invatatoerea sta cu ei la after-schoo, de la 12-16 (fara ziua de vineri) si incaseaza (fara vreo chitanta) 100 lei/copil, adica 2500 de lei/luna-tot la negru.
Si atunci???
Sigur trebuie sa existe o cale, sau daca nu, sa deschid o alta firma pentru care sa obtin autorizatia, si mai stau inca 5 ani linistina, nu?
Tot legea ne obliga sa gasim solutii, caci in aceasta tara nu poti functiona legal, esti constrans. Cum sa-mi retraga autorizatia si sa nu mai mai lase sa functionez,cand am creat 9 locuri de munca si platesc dari la stat? Asta nu inseamna nimic?
Mai bine functionez ilegal, cat poate sa fie amenda?
In legatura cu concediu.. de ce sa fie de 62 de zile ? La perticular se merge pe contract de munca standard, cu 21 zile de concediu. La privat gradinitele sunt deschise tot timpul anului, nu exista vacanta.
Iar directorii nu sunt degrevati decat in cazul in care gradinita are peste 100 de copii, ceea ce la particular foarte rar se intampla.
Va rog, daca afirmati niste lucruri, sa-mi spuneti si in baza carei legi, caci de aceea am apelat la un sfat avizat.
Multumesc.
Ati afirmat atatea lucruri pe care nu le cunoasteti, ca n-are rost un dialog.
Varianta scurta: motivati oamenii sa vina la gradinita dv. si va acreditati sau o inchideti si va deschideti alta.