avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Insarcinata- probleme la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Insarcinata- probleme la locul de munca

Am urmatoarea problema. Am lucrat la un magazin din aprilie pana in octombrie, cand acesta a intrat in renovare. In decembrie mi-am anuntat sefa ca sunt gravida, iar ea mi-a spus ca ii pare rau, dar mi-a inchis contractul de munca. Am amenintat-o ca voi face demersurile legale pt ca din cate stiu nu avea cum sa imi inchida contractul fara semnatura mea si ca din cauza ei am pierdut indemnizatia pt copil. Mi-a spus ca incearca sa ma ajute cumva retroactiv si sa ii trimit demisia mea cu data actuala. Mi s-a parut suspect si am fost la ITM unde am aflat ca defapt contractul meu de munca este activ. Magazinul s-a deschis in ianuarie, dar nu am mai aflat nimic de la ea. Evident demisia nu i-am trimis-o. Acum sunt curioasa ce e de facut. Daca ma poate ajuta cineva. Eu nici nu as vrea sa o mai vad vreodata sau sa mai apelez la ea, avand in vedere ca m-a si amenintat ca daca ma mai vede vreodata pe strada ma bate. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:44, 16 Februarie 2014
Aveti grija ca exista posibilitatea sa fiti concediata pentru absente nemotivate.

Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In acest sens, solicitati in scris angajatorului sa va elibereze :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

atunci, concret, ce imi recomandati? Sa imi dau demisia sau sa astept sa ma concedieze pentru absente nemotivate? Sau ar mai fi si o a treia varianta? Din decembrie, de cand am avut discutia nu mi-a inchis contractul de munca.
Nu cred ca poate cineva sa va recomande exact ce sa faceti in privinta incetarii sau continuarii raportului de munca. Este optiunea dvs cum veti proceda in continuare.Eu v-am relatat ca aveti dreptul sa solicitati anumite acte de la angajatorul dvs. In acest caz, veti putea vedea daca este sau nu incetat c.i.m. si in ce mod.

Atentie insa ca nici demisia si nici concedierea disciplinara nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

De asemenea, acordarea indemnizației pentru CCC nu este conditionata de incetarea raportului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere rayhard rayhard buna ziua. ca sa ma fac inteles trebuie sa spun toata povestea. sotia mea s-a angajat acum cca 2 ani la un magazin. sefa de magazin a ramas intre timp ... (vezi toată discuția)
Patronul m-a dat afara fara motiv alinaarghirescu alinaarghirescu joi 28 august intr-o discutie telefonica,fara nici un motiv expus,patronul m-a injurat,a folosit cuvinte urate si mi-a spus sa nu mai vin la servici....atunci ... (vezi toată discuția)