avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Am cumparat o masina prin 2008 - 2009 - recuperare taxa
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Am cumparat o masina prin 2008 - 2009 - recuperare taxa

Buna ziua, am cumparat o masina prin 2008 2009 am platit taxa vreo 3000euro ce documente imi trebuiesc sa imi pot recupera bani ..faza este ca nu cred ca mai am vreun bon ceva, se poate recupera taxa daca dovedesc la finaciar?? aia tre sa aibe acolo chestiile de care am nevoie? Masina a fost cumparata din germania , adusa in romania si imatriculata pe numele meu deci practic ar trebui sa fie dovada ca am platit ??
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 14:27, 15 Februarie 2014
Dreptul de a recupera taxa auto prin instanta se prescrie in termen de 5 ani incepand cu anul urmator celui in care a fost facuta plata. Daca raportat la momentul cumpararii va aflati inca inacest termen, procedura este urmatoarea:

I. Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa esta contrara dreptului comunitar si discriminatorie si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.
Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP Judetene, insotita de urmatoarele documente:

a) Copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);

b) Copie dupa decizia privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (emisa de Administratia Finantelor Publice)


c) Copie dupa cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman. Copia va fi certificata cu mentiunea "conform cu originalul " de catre personalul care preia documentele, iar originalul se restituie contribuabilului;

d) Copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului. Copia va fi certificata cu mentiunea "conform cu originalul " de catre personalul care preia documentele, iar originalul se restituie contribuabilului;

e) Copie dupa certificatul de inmatriculare din Uniunea Europeana( daca autovehiculul a fost achizitionat din strainatate)

f)Copie dupa contractul de vanzare-cumparare al autovehiculului sau factura(dovada de provenienta a autovehiculului)

g) Copie dupa C.I/B.I (in cazul persoanelor fizice) sau CIF (in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice autorizate).


II. In situatia in care raspunsul este negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Directiei Generale a Finantelor Publice, pe care o va depune la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a tribunalului in raza caruia isi are domiciliul.

Copie de pe chitanta care dovedeste plata puteti obtine de la AFP sau de la Serviciul Inmatriculari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
Madalina Pascu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto NicuPNI NicuPNI Buna ziua, Am imatriculat o masina in luna decembrie 2013 si as vrea sa stiu daca pot sa recuperez taxa auto platita? (vezi toată discuția)
Returnarea taxei de prima inmatriculare carmen sandu carmen sandu Buna ziua. Am o situatie mai ciudata, si anume : in iulie 2007, sotul meu a platit la finante taxa de prima inmatriculare, dupa 3 zile am inmatriculat-o la ... (vezi toată discuția)
Recuperarea dif de taxa de prima inatriculare sosow sosow Buna seara Dupa cum se stie legea taxei de prima inmatriculare a fost modificata. Acum cei ce am platit aceasta taxa inainte de noua lege putem recupera ... (vezi toată discuția)