Buna! Am si eu o intrebare la care sper sa gasesc cat mai multe raspunsuri. Eu si mam suntem in proces de succesiune cu ceilalti mostenitori ai unei case de locuit si terenuri aferente. Bunurile se impart egal intre eu si mama si ceilalti 3 verisori ai mei.
Eu si mama locuim in casa de aproape 14 ani. Cei 3 nu au cerut in toti acesti ani nimic. Nu sunt interesati de proprietare dar, vor bani.
In tot acest timp am facut imbunttiri la casa, am platit impozit, absolut tot. Tot timpul cand am vorbit cu ei, au zis ca sunt de acord sa dea semnatura sa cedeze partea.
Dar in clipa in care mama a intentat proces, in speranta de a veni la mediere, si-au luat avocat si au raspuns la proces.
Vorbiti cu avocatul dvs. deoarece se analizeaza in concret aceste situatii.
Ati putea sa ii inlaturati de la mostenire daca situatia va permite insa depinde coarte mult de cum va veti judeca.
Trebuie facuta foarte bine apararea! Aveti un avantaj ca locuiti in casa respectiva, ca ati facut imbunatatiri; daca solicitati casa in natura exista sanse sa o si obtineti in natura, dar, in acest caz va trebui sa platiti o sulta (suma de bani celorlalti!). In aparari trebuie sa va faceti aparari si pe imbunatatiri, sa le dovediti, pe plata impozitului etc (cu chitante, martori etc).Asa cum v-a recomandat si domnul avocat trebuie sa aveti o legatura foarte buna cu avocatul dvs. care va reprezinta in proces si sa ii comunicati acestuia toate datele legate de proces!
In cazul in care ceilalti mostenitori nu au acceptat nici expres si nici tacit mostenirea in termenul legal (6 luni/1 an de la deces, in functie de anul producerii decesului) puteti solicita instantei sa constate ca acestia sunt straini de mostenire prin neacceptare si astfel sa fie exclusi de la mostenire.
In afara de motivarea in fapt si in drept foarte bine argumentata mai trebuie sa si probeze.
Fiind reclamant nu este suficient doar sa sustina fara sa probeze.
instantele sunt foarte refractare la astfel de procese daca ceilalti mostenitori nu accepta sa fie inlaturati pur si simplu.
Daca va incepe prost procesul va pierde.
Motivarea este doar primul pas pentru a incepe bine...
Sunt de acord dle avocat, tocmai de aceea, argumentarea viza o situatie teoretica bazata pe cele relatate de utilizator. Este evident pentru toata lumea cred ca o strategie in dosar nu poate fi facuta decat dupa studierea acestuia.