avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se prescrie dreptul de mostenitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se prescrie dreptul de mostenitor?

Buna! Am si eu o intrebare la care sper sa gasesc cat mai multe raspunsuri. Eu si mam suntem in proces de succesiune cu ceilalti mostenitori ai unei case de locuit si terenuri aferente. Bunurile se impart egal intre eu si mama si ceilalti 3 verisori ai mei.
Eu si mama locuim in casa de aproape 14 ani. Cei 3 nu au cerut in toti acesti ani nimic. Nu sunt interesati de proprietare dar, vor bani.
In tot acest timp am facut imbunttiri la casa, am platit impozit, absolut tot. Tot timpul cand am vorbit cu ei, au zis ca sunt de acord sa dea semnatura sa cedeze partea.
Dar in clipa in care mama a intentat proces, in speranta de a veni la mediere, si-au luat avocat si au raspuns la proces.

In opinia voastra, ce credeti ca ar trebui facut?
Cel mai recent răspuns: anca1309 , utilizator 19:45, 19 Februarie 2014
Vorbiti cu avocatul dvs. deoarece se analizeaza in concret aceste situatii.
Ati putea sa ii inlaturati de la mostenire daca situatia va permite insa depinde coarte mult de cum va veti judeca.
Trebuie facuta foarte bine apararea! Aveti un avantaj ca locuiti in casa respectiva, ca ati facut imbunatatiri; daca solicitati casa in natura exista sanse sa o si obtineti in natura, dar, in acest caz va trebui sa platiti o sulta (suma de bani celorlalti!). In aparari trebuie sa va faceti aparari si pe imbunatatiri, sa le dovediti, pe plata impozitului etc (cu chitante, martori etc).Asa cum v-a recomandat si domnul avocat trebuie sa aveti o legatura foarte buna cu avocatul dvs. care va reprezinta in proces si sa ii comunicati acestuia toate datele legate de proces!
In cazul in care ceilalti mostenitori nu au acceptat nici expres si nici tacit mostenirea in termenul legal (6 luni/1 an de la deces, in functie de anul producerii decesului) puteti solicita instantei sa constate ca acestia sunt straini de mostenire prin neacceptare si astfel sa fie exclusi de la mostenire.
In afara de motivarea in fapt si in drept foarte bine argumentata mai trebuie sa si probeze.
Fiind reclamant nu este suficient doar sa sustina fara sa probeze.
instantele sunt foarte refractare la astfel de procese daca ceilalti mostenitori nu accepta sa fie inlaturati pur si simplu.
Daca va incepe prost procesul va pierde.
Motivarea este doar primul pas pentru a incepe bine...
Sunt de acord dle avocat, tocmai de aceea, argumentarea viza o situatie teoretica bazata pe cele relatate de utilizator. Este evident pentru toata lumea cred ca o strategie in dosar nu poate fi facuta decat dupa studierea acestuia.

Alte discuții în legătură

Procedura de evacuare concubin marica85 marica85 Buna ziua! Va rog sa va dati o parere cu privire la problema mea. Mama a murit in urma cu trei ani, tata la fel in urma cu 26 ani. Dupa cativa ani de la ... (vezi toată discuția)
Inlaturare frati de la mostenire jymmy84 jymmy84 buna ziua. avem o casa cu 4 mostenitori (frati) doar unul sta in casa si plateste toate contributiile ce drept mai au ceilalti 3 la proprietatea respectiva. am ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută cipy35 cipy35 Buna Ziua Am si eu o intrebare legata de succesiune dar mai intai sa va spun povestea. Noi suntem doi frati iar parinti nostri au decedat demult adika Tata ... (vezi toată discuția)