avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se prescrie dreptul de mostenitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se prescrie dreptul de mostenitor?

Buna! Am si eu o intrebare la care sper sa gasesc cat mai multe raspunsuri. Eu si mam suntem in proces de succesiune cu ceilalti mostenitori ai unei case de locuit si terenuri aferente. Bunurile se impart egal intre eu si mama si ceilalti 3 verisori ai mei.
Eu si mama locuim in casa de aproape 14 ani. Cei 3 nu au cerut in toti acesti ani nimic. Nu sunt interesati de proprietare dar, vor bani.
In tot acest timp am facut imbunttiri la casa, am platit impozit, absolut tot. Tot timpul cand am vorbit cu ei, au zis ca sunt de acord sa dea semnatura sa cedeze partea.
Dar in clipa in care mama a intentat proces, in speranta de a veni la mediere, si-au luat avocat si au raspuns la proces.

In opinia voastra, ce credeti ca ar trebui facut?
Cel mai recent răspuns: anca1309 , utilizator 19:45, 19 Februarie 2014
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Au fost foarte utile si le voi lua in considerare. Sper din suflet ca avocata pe care eu si mama o avem, este buna. DIn cate am vazut la prima audiere, cealalta avocata e mai artagoasa. Poate mai luam o avocata. Noi am fi vrut sa ajungem la mediere, sa incheiem o intelegere. Dar se pare ca ei sunt cam absurzi.
Inseamna ca ne asteapta cale lunga inainte. Nu am fi vrut sa cheltuim niste bani pe care nu ii avem, la urma urmei. Avand in vedere ca va fi nevoie de platit evaluatori, cadastri si alte taxe imense pentru buzunarele noastre. Dar nici mii de euro nu avem sa le dam celor 3 mostenitori (avand in vedere ca au recusnoscut ca nu voi casa sau proprietati, ei vor bani).
Faptul ca au vrut bani nu inseamna ca au renuntat la mostenire.
Unii dintre mostenitori primesc bani.
Sper ca ati lamurit cu avocatul acest aspect.
Sunt procese extrem de complicate acestea si o mica chestiune schimbasoarta procesului.
In cazul dvs. Slinsa se pare ca e posibil sa nu fie inlaturati de la mostenire.
Nu conteaza faptul ca e artagoasa avocata ci cat de tehnica este sub aspect stiintific si juridic.
anca1309 a scris:

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Au fost foarte utile si le voi lua in considerare. Sper din suflet ca avocata pe care eu si mama o avem, este buna. DIn cate am vazut la prima audiere, cealalta avocata e mai artagoasa. Poate mai luam o avocata. Noi am fi vrut sa ajungem la mediere, sa incheiem o intelegere. Dar se pare ca ei sunt cam absurzi.
Inseamna ca ne asteapta cale lunga inainte. Nu am fi vrut sa cheltuim niste bani pe care nu ii avem, la urma urmei. Avand in vedere ca va fi nevoie de platit evaluatori, cadastri si alte taxe imense pentru buzunarele noastre. Dar nici mii de euro nu avem sa le dam celor 3 mostenitori (avand in vedere ca au recusnoscut ca nu voi casa sau proprietati, ei vor bani).

La ce va referiti cand spuenti ca ati vrut sa ajungeti la o intelegere? De ce se pare ca sunt cam absurzi? Ce propunere concreta le-ati facut? Sau intelegerea era sa renunte ei la mostenire? In mod normal propunerea corecta pe care ar trebui sa le-o faceti si nu cred ca nu ar accepta-o este: evaluati casa la valoarea de piata, scadeti imbunatatirile pe care le-ati facut, impartiti in functie de cotele date de lege fiecaruia. Aceea este suma pe care ar trebui sa le-o dati. Eventual puteti negocia cu ei sa o platiti in rate. Daca nu aveti bani si va veti judeca se va ajunge la vanzarea imobilului (poate chiar la licitatie ) si veti pierde si mai mult.
medieribucuresti a scris:
La ce va referiti cand spuenti ca ati vrut sa ajungeti la o intelegere? De ce se pare ca sunt cam absurzi? Ce propunere concreta le-ati facut? Sau intelegerea era sa renunte ei la mostenire? In mod normal propunerea corecta pe care ar trebui sa le-o faceti si nu cred ca nu ar accepta-o este: evaluati casa la valoarea de piata, scadeti imbunatatirile pe care le-ati facut, impartiti in functie de cotele date de lege fiecaruia. Aceea este suma pe care ar trebui sa le-o dati. Eventual puteti negocia cu ei sa o platiti in rate. Daca nu aveti bani si va veti judeca se va ajunge la vanzarea imobilului (poate chiar la licitatie ) si veti pierde si mai mult.

Am sa incerc sa va raspund pe rand la intrebari.

medieribucuresti a scris:
La ce va referiti cand spuenti ca ati vrut sa ajungeti la o intelegere?

Initial, am dorit sa ajungem la mediator. Asta a fost primul si singurul pas dorit de noi. Le-am trimis 2 scrisori si nu s-au prezentat. Voiam sa vedem ce anume vor. (mentionez ca nu am avut nici o adresa de-a lor, doar un numar de telefon pe care am incercat sa sunam, dar nu mai era in functiune; deci am incercat sa ii contactam personal inainte de toate).
Cand ne-am intalnit cu unul dintre ei la prima audiere (doar un mostenitor a venit - nici macar nu a venit cel prezentat de avocata partii opuse) i-am intrebat ce vor. A zis ca fratele sau vreau peste 5000 de euro (cel reprezentat de avocata), dar el vrea in jur de 2000 de euro (si ganditi-va ca sunt 3 in total - cine stie cat vrea si al treilea). Imaginati-va ca proprietatea e o casa de chirpici, intravilan, pe tren in panta - iar cand ne-am mutat in casa, aceasta era la un pas de a se darama. Absolut tot ce s-a putut face la o casa, s-a facut (renovare interioara si exterioara).

De ce se pare ca sunt cam absurzi?

Pentru ca daca unu vrea 5000 de euro, altul vrea 2000 si celalalt o mai vrea vreo 2000 - ar insemna sa le dau valoarea totala a casei probabil. Inca nu stim care e valoare casei.

Ce propunere concreta le-ati facut?

Nu am reusit sa le facem nici o propunere, avand in vedere ca nu au venit la mediere. Dar in opinia noastra era suma de maxim 3000 de euro. (mentionez ca: Nu i-a interesat casa niciodata si, in continuare, nu ii intereseaza.)

Ca sa inchei, problema e destul de complicata. Dupa cum bine vedeti. Am fi fost total de acord ca, decat sa dam zeci de milioane la avocat, executori, cadastri si ce alte cheltuieli vin pe parcurs, sa le dam lor acesti bani lor si sa renunte la mostenire.
In momentul in care bunicul meu (proprietarul) a decedat (sa mai mentionez si ironia ca in timpul vietii, bunicul a insistat la tata sa ii faca acte de proprietate ca "nu se stie cand o muri", iar tata i-a zis "hai lasa ca avem timp si de asta"?), tata le-a dat absolut tot ce au vrut din casa, celor 3 nepoti ai lui (fara acte, fara notar) - mobila, bunuri si o masina... si 14 ani nu au mai cerut nimic.

Acum am ramas doar eu si mama (tata a decedat acum 2 ani) locuitori in casa, iar mama a facut succesiunea si a vrut sa faca "curat" prin acte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de evacuare concubin marica85 marica85 Buna ziua! Va rog sa va dati o parere cu privire la problema mea. Mama a murit in urma cu trei ani, tata la fel in urma cu 26 ani. Dupa cativa ani de la ... (vezi toată discuția)
Inlaturare frati de la mostenire jymmy84 jymmy84 buna ziua. avem o casa cu 4 mostenitori (frati) doar unul sta in casa si plateste toate contributiile ce drept mai au ceilalti 3 la proprietatea respectiva. am ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută cipy35 cipy35 Buna Ziua Am si eu o intrebare legata de succesiune dar mai intai sa va spun povestea. Noi suntem doi frati iar parinti nostri au decedat demult adika Tata ... (vezi toată discuția)