Buna Ziua
Am si eu o intrebare legata de succesiune dar mai intai sa va spun povestea.
Noi suntem doi frati iar parinti nostri au decedat demult adika Tata in anul 1995 si mama in anul 2001.
Dupa decesul tatalui mama a facut succesiunea si sa impartit comform legi iar dupa ce a decedat eu cu fratele meu n am mai facut nimic.
Mentionez ca el este plecat in spania de peste 15 ani iar el nu a mai intretinut cu absolut nimic casa. In tot acest timp eu am intretinut absolut tot pt a fi locuibila fiind o casa batraneasca iar intrebarea mea ar fi urmatoarea.
As avea de castigat mai mult la un act de proprietate sau ca cota aparte sau am ceva de castigat in plus fata de el ma refer la imobil???
Din ce ati scris, cred ca veti dezbate succesiunea la instanta. In mod normal daca va intelegeti o puteti dezbate la notar, insa veti mosteni ambii in cote parti egale. Succesiunea la notar este o procedura amiabila, necontencioasa. La instanta, puteti obtine mai mult, daca nu chiar tot, daca fratele dvs nu a acceptat succesiunea expres in termen de 6 luni, caci mostenirea mamei se dezbate pe Vechiul Cod civi și nici nu a facut acte de acceptare tacita (plata unor impozite, ale unor datorii apartinand defunctei mame).
Faptul ca v-ati ingrijit de casa este un simplu act de administrare si nu ati avea de castigat decat, in cel mai fericit caz, o suma de bani pentru imbunatatirile aduse imobilului.
Legal vorbind, nu puteti dobandi mai mult decat vi se cuvine, adica jumatate din cota mamei.
Dar in masura in care doriti sa porniti un razboi al martorilor si al inscrisurilor (facturi, chitante), care sa ateste contribuita dvs la imbunatatirile aduse locuintei, da, puteti obtine in cel mai bun caz intreaga cota a mamei.
Insa avand in vedere ca la dezbaterea succesiunii dupa tata, cartile au fost deja facute, si ati ramas toti 3 mostenitori, nu cred ca o sa va ajute foarte mult.
Sau, puteti fi optimist si sa porniti de la premisa ca fratele nu e interesat deloc de casa parinteasca (avand in vedere ca e "foarte" stabilit in Spania si nu a mai dat pe-acolo) si ca va fi dispus sa dea o declaratie de renuntare la succesiunea mamei, la Ambasada sau Consulat.
Si eventual sa va doneze cota mostenita de la tata, pe cale amiabila.
Legea va conferă drepturi egale.
Ce ati investit puteți cere în plus si sa va datoreze el acei bani prin instanța.
Dacă vreți să îl înlăturați de la moștenire încercați să va căutați avocat care sa va poata obține asa ceva.
Dacă doriți asa ceva sa nu deschideți procesul fără avocat deoarece necesita pregătire juridică calificată de specialitate din partea avocatului.
Certificat mostenitor
hr
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca mai pot reveni la optiunea ce am avut-o la un moment dat la dezbaterea mostenirii. Pe scurt : la moartea tatalui, eu si ... (vezi toată discuția)