Bună ziua. Mama este decedata. Mai am doua surori. Eu ma ocup de tata. Ce demers legal poate fi făcut pentru a evita dezbaterea succesiunii cu cele doua surori care nu se ocupa de el, sunt plecate în Spania. Se face contract de întreținere sa mi lase casa?
Multumesc
Cel mai bine ati discuta aceste aspecte cu un avocat... ca nu este asa simplu cum pare si sa nu faceti treburile aiurea, surorile sa atace actul si sa castige...
Plus ca mai este vorba si de rezerva succesorala...
În primul rand, tata nu e unicul proprietar al casei, încât sa hotărască singur și sa încheie acte.
Dacă imobilul este bun comun al părinților și mama a decedat, iar dvs nu ati dezbătut moștenirea, jumătatea mamei este în aer.
Moștenitorii pe jumătatea mamei sunt tata și copiii.
Deci tata are numai o cota parte din casă.
Dacă surorile dvs nu sunt interesate se absolut niciun bun lăsat de mamă, pot da declarații de renunțare la moștenire, la Ambasada sau Consulat.
Ulterior, dvs și tata trebuie sa dezbateti moștenirea după mamă, sa faceți documentația cadastrala, sa vă intabulati certificatul de moștenitor și abia după aceea, puteți încheia cu tata un contract de întreținere.
Mai trebuie menționat, ca dacă sunteți căsătorită, cota pe care o veți dobândit de la tata în baza contractului de întreținere, va fi bun comun cu soțul, iar în caz de divorț, se va împărți la partaj.