avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale radiere societati comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

radiere societati comerciale

am un srl in brasov care in noile conditii fiscale nu mai poate functiona. am fost la onrc brsdov unde la informatii m-au repezit sustinand ca nu am ce cauta acolo fara o firma de avocatura specializata. este adevarat? nu pot sa-mi radiez firma personal in calitate de asociat si administrator ? mentionez ca suntem 2 asociati care am hotarat in scris aceasta radiere.
Normal ca puteti efectua singuri aceasta operatiune. Studiati un pic textul legii 31/1990 si Legea nr.26/1990 a registrului comertului si , cu putina bunavointa din partea referentelor de la ORC., sunt convinsa ca veti reusi
Normal ca nu poti sa faci procedura singur.

Nu ai nevoie de avocat.

Functionarii de la registru ti-au spus ca ai nevoie de LICHIDATOR, nu de avocat.

Doar lichidatorul poate face procedura de lichidare, urmata de radiere.

Prin urmare, asa este. Nu poti face lichidarea fara lichidator, indiferent daca esti asociat unic sau nu.

Trebuie sa iti alegi un lichidator din lista practicienilor sa iti faca procedura de lichidare.
Restul poti sa le faci tu: dizolvarea, numirea lichidatorului, radierea.

Alberto Kurtyan
Dle Kurtyan, va atrag atentia (din nou) ca dezinformati utilizatorii! Legea 31/1990 prevede procedura dizolvarii cu lichidare voluntara, in care nu apare niciun lichidator. Conditia este doar ca asociatii sa convina in unanimitate asupra acestei proceduri, ceea ce din ce citesc mai sus, deja s-a facut.

Actele necesare sunt indicate aici: [ link extern ]
Nu este nevoie sa apelati neaparat la un specialist, insa actele trebuie sa cuprinda anumite informatii, de ex daca societatea are datorii/creante si cum se realizeaza ele.
Doamna Lisievici Andreea,

Da-mi voie sa te avertizez ca gresesti in aprecierile tale si tu esti aceea care dezinformezi (din nou )
Iata ce am eu de zis:

- Fluturasul nr. 45 emis de ONRC spune "Situaţia financiară de lichidare şi de repartizare a activului aprobată de asociaţi/membri va fi certificată de către persoanele autorizate"
Cine sunt "persoanele autorizate"?

Singurele persoane autorizate sa CERTIFICE situatiile financiare de lichidare sunt LICHIDATORII. (nu contabilii sau economistii).
Contabilii nu au voie sa certifice situatii financiare de lichidare.

- Alt argument. In cazul dizolvarii - sanctiune pentru nepreschimbare CUI, ORC-ul numeste din oficiu un lichidator. Daca era posibila lichidarea fara lichidator, ORC ar fi invitat mai intii asociatii sa isi faca lichidarea singuri.
Nu este cazul.

4. Confuzia apare deoarece pina acum un an, se putea face dizolvare fara lichidare in cazul asociatilor unici (prevedere legala abrogata ulterior).

In concluzie,
Prezenta lichidatorului este absolut necesara, fie ca este procedura in 2 etape (dizolvare si lichidare simultana) sau in 3 etape.

Certificarea situatiilor financiare de lichidare se face DOAR de catre un practician lichidator membru in UNPIR in exclusivitate.
Fie ca este numit sau nu in functie, situatia se certifica de lichidator.


Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2009
ContSters51068, utilizator
Din nefericire tin sa va contrazic si eu.
Un expert contabil poate, si va certifica bilantul contabil pentru lichidare fara nicio problema.
Este foarte clar statuat modul de dizolvare prin lichidare FARA INTERVENTIA vreunui lichidator. Nu stiu de ce inca exista neintelegeri cu privire la acest aspect.

Repartizarea activelor si a pasivului se poate face foarte simplu, catre asociatul unic in speta, prin hotararea acestuia in conditiile 235 alin 3 Leg. 31/1990 cu modificarile si completarile ulterioare.

Observati cuprinsul art. 156 alin. 3 din Norma metodologica privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, publicata in M.O. nr. 704 din 16.10.2008.
Subliniez si faptul ca nu este vorba de o dizolvare care se prezinta sub forma unei sanctiuni, este vorba de dizolvarea si lichidarea concomitenta a unui S.R.L. din vointa asociatului unic.
O speta mai simpla din punct de vedere procedural nu exista ref. reg. com.

Bilantul pentru lichidare va fi mai mult decat indestulator pentru a vedea creditorii, aceasta balanta trebuind sa rezulte intr-un final ”pe 0” adica fara debite inscrise din contabilitate.
Mentionati in decizia asociatului unic sau, dupa caz AGA, faptul ca dizolvarea societății se va efectua simultan cu lichidarea acesteia, în condițiile dispozițiilor art. 235, alin. 1, din legea nr. 31/1990 cu completările și modificările ulterioare.

Alte discuții în legătură

Se poate dizolvare+radiere fara lichidare ? eugen05 eugen05 Buna ziua Se poate sa dizolv si sa radiez voluntar o firma care nu a avut niciodata activitate , fara sa fie nevoie de lichidator . Firma nu a avut si nu are ... (vezi toată discuția)
Dizolvare srl cu asociat unic fara lichidare!!! ContSters21504 ContSters21504 SPETA cu 3 intrebari: SRL cu asociat unic. 1. este posibilă dizolvarea voluntară a societăţii mai sus menţionate, fără lichidare, raportat la ... (vezi toată discuția)
Lichidare voluntara versus dizolvare fara lichidare casanova casanova Care este diferenta dintre cele doua termene juridice ? Doresc sa-mi desfiintez firma unde sunt unic asociat si am studiat ceea ce este scris pe forumuri si ... (vezi toată discuția)