AndreiT,
Fiind foarte curios sa ofer un raspuns corect am intrebat la UNPIR si la CECCAR cu privire la persoanele autorizate sa certifice situatiile financiare de lichidare.
Raspunsul a fost foarte clar.
Doar lichidatorii sunt abilitati de lege sa certifice aceste situatii, indiferent de ce fel de tip de lichidare este vorba, simultana sau nu.
Faptul ca la unele Registre inca nu se cere acest lucru nu inseamna ca expertii contabili sau chiar asociatii/administratorii POT CERTIFICA aceste situatii.
Eu ma bucur sa se simplifice, dar in reglementarea actuala orice lichidare trebuie certificata de un lichidator.
Daca merge si fara ... bucurati-va cit se mai poate.
Recesiunea, falimentele si lichidarile sunt inca la inceput.
Inca nu este clara situatia la toate Registrele.
Imi mentin opinia juridica anterioara confirmata si de organele UNPIR si CECCAR.
Contabililor le este interzisa certificarea situatiilor de lichidare.
NU EXISTA doua tipuri de situatii financiare de lichidare (una pentru unanimitate, alta contencioasa).
Exista un singur tip de situatie financiara de lichidare, guvernata de art.
Art. 268 din Legea 31/1990 dispune
"- (1) Dupa terminarea lichidarii, lichidatorii intocmesc situatia financiara finala, insotita de raportul cenzorilor sau, dupa caz, raportul auditorilor financiari.
(2) Situatia financiara, semnata de lichidatori, se va depune, pentru a fi mentionata, la oficiul registrului comertului si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Alberto Kurtyan