avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale radiere societati comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

radiere societati comerciale

am un srl in brasov care in noile conditii fiscale nu mai poate functiona. am fost la onrc brsdov unde la informatii m-au repezit sustinand ca nu am ce cauta acolo fara o firma de avocatura specializata. este adevarat? nu pot sa-mi radiez firma personal in calitate de asociat si administrator ? mentionez ca suntem 2 asociati care am hotarat in scris aceasta radiere.
AndreiT,

Fiind foarte curios sa ofer un raspuns corect am intrebat la UNPIR si la CECCAR cu privire la persoanele autorizate sa certifice situatiile financiare de lichidare.

Raspunsul a fost foarte clar.

Doar lichidatorii sunt abilitati de lege sa certifice aceste situatii, indiferent de ce fel de tip de lichidare este vorba, simultana sau nu.

Faptul ca la unele Registre inca nu se cere acest lucru nu inseamna ca expertii contabili sau chiar asociatii/administratorii POT CERTIFICA aceste situatii.

Eu ma bucur sa se simplifice, dar in reglementarea actuala orice lichidare trebuie certificata de un lichidator.
Daca merge si fara ... bucurati-va cit se mai poate.
Recesiunea, falimentele si lichidarile sunt inca la inceput.
Inca nu este clara situatia la toate Registrele.

Imi mentin opinia juridica anterioara confirmata si de organele UNPIR si CECCAR.
Contabililor le este interzisa certificarea situatiilor de lichidare.

NU EXISTA doua tipuri de situatii financiare de lichidare (una pentru unanimitate, alta contencioasa).
Exista un singur tip de situatie financiara de lichidare, guvernata de art.
Art. 268 din Legea 31/1990 dispune
"- (1) Dupa terminarea lichidarii, lichidatorii intocmesc situatia financiara finala, insotita de raportul cenzorilor sau, dupa caz, raportul auditorilor financiari.
(2) Situatia financiara, semnata de lichidatori, se va depune, pentru a fi mentionata, la oficiul registrului comertului si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.


Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
ContSters51068, utilizator
Daca v-au raspuns in scris, eu cel putin as fi foarte curioasa de argumentarea solutiei. Nu mi se pare de-ajuns articolul citat de dvs, iar procedura reglementata de lege in fata registrului este atat de diferita incat nu inteleg pentru ce ar mai trebui sa intervina vreun lichidator. Scopul lui nu este semnarea unei situatii financiare, ci realizarea activului si pasivului societar, ceea ce la dizolvarea cu lichidare simultana fac asociatii. Nu mi se pare deloc normal sa mai implicam putin inca o persoana, doar pentru semnarea unei situatii financiare.
Daca ne uitam pe site-ul ORC cu firmele lichidate vom observa ca multe din bilanturile de lichidare sunt intocmite si semnate de experti contabili, eu ma gandesc, daca nu ar fi permis, ORC ar lichida firmele care nu au bilanturi intocmite de lichidatori conform legii?Sau poate lichidatorul numeste un expert sa intocmeasca bilantul?
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate dizolvare+radiere fara lichidare ? eugen05 eugen05 Buna ziua Se poate sa dizolv si sa radiez voluntar o firma care nu a avut niciodata activitate , fara sa fie nevoie de lichidator . Firma nu a avut si nu are ... (vezi toată discuția)
Dizolvare srl cu asociat unic fara lichidare!!! ContSters21504 ContSters21504 SPETA cu 3 intrebari: SRL cu asociat unic. 1. este posibilă dizolvarea voluntară a societăţii mai sus menţionate, fără lichidare, raportat la ... (vezi toată discuția)
Lichidare voluntara versus dizolvare fara lichidare casanova casanova Care este diferenta dintre cele doua termene juridice ? Doresc sa-mi desfiintez firma unde sunt unic asociat si am studiat ceea ce este scris pe forumuri si ... (vezi toată discuția)