avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desprinderea de asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desprinderea de asociatia de proprietari

Doresc sa intreb ce ce intampla (consecinte juridice) in cazul in care o scara a unui bloc ce face parte din asociatia de propietari ia decizia sa se retraga din aceasta asociatie. In acest moment, acest lucru este dorit, deoarece asociatia de propiatari din care facem parte, nu face altceva decat sa incaseze bani de intretinere, bani din care se tin salariile a sase persoane (inclusiv femeia de servici - care are o jumatate de ora pe zi cand vine si da cu matura de la ultimil etaj pana la parter- bani care as putea spune ca este singura justificare)?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:59, 16 Februarie 2014
Nu se intampla nimic, dar nu inseamna ca nu veti mai achita datoriile pe care le aveti, ca membrii ai asociatiei aveti drepturi si obligatii, daca nu sunteti membii ai asociatiei o sa aveti doar obligatii, vedeti Legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Daca intreaga scara doreste separarea din asociatie si formarea altei asociatii atunci este alceva si veti gasi pasii care trebuiesc urmati tot in Legea 230/2007.
Dar trebuie sa existe conditii de separare a consumurilor.
Legea 230/2007
Dispozitii generale, definitii

Art. 1. - Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
Art. 2. - In conditiile art. 1, datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii au obligatia sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune. In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.
Art. 3. - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) cladire-bloc de locuinte-condominiu - proprietatea imobiliara formata din proprietati individuale, definite apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinte, si proprietatea comuna indiviza. Poate fi definit condominiu si un tronson cu una sau mai multe scari, din cadrul cladirii de locuit, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna;
b) proprietate individuala - apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, parte dintr-o cladire, destinata locuirii sau altor activitati, care impreuna cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliara. Cu exceptia unor situatii pentru care exista alte prevederi exprese in prezenta lege sau in acordul de asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietati individuale dintr-un condominiu trebuie considerat in acelasi mod ca si dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
d) proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;
e) cota-parte indiviza - cota-parte de proprietate care ii revine fiecarei proprietati individuale din proprietatea comuna si este egala cu raportul dintre suprafata utila a proprietatii individuale si totalul suprafetelor utile ale tuturor proprietatilor individuale;
f) proprietar al spatiului, respectiv al apartamentului persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, care are in proprietate acel spatiu, respectiv apartament, intr-un condominiu;
g) asociatie de proprietari - forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu;
h) acord de asociere - actul care consfinteste decizia proprietarilor de a se asocia;
i) cheltuieli ale asociatiei de proprietari - cheltuielile sau obligatiile financiare ale asociatiei care sunt legate de exploatarea, reparatia ori intretinerea proprietatii comune, precum si cheltuielile cu serviciile de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale;
j) cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari - suma corespunzatoare din cheltuielile asociatiei, pe care fiecare proprietar este obligat sa o plateasca lunar;
k) atestat - actul care dovedeste calitatea de administrator de imobil.


Infiintarea si inregistrarea asociatiei de proprietari

Art. 4. - (1) Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii.
(2) Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz.
Art. 5. - (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.


Chiar daca o scara a unui bloc ia decizia sa se retraga din asociatie,pana la materializarea interesului ,este necesar sa fie intrunite mai multe conditii legal prevazute,intre care primordial este daca scara are posibilitatea bransarii individuale,daca exista posibilitatea tehnica,daca exista acordul furnizorilor de utilitati,etc


@Viktoras

Scara dv. vrea sa se separe de restul blocului.
Actiunea dv., insa,va purta numele de infiintarea unei asociatii de proprietari, nu desprindere, nu separare, nu divizare.
Atentie la termenii folositi pentru ca altfel e posibil sa va creati dificultati in ceea ce doriti sa faceti prin necesitatea de a implica si asociatia-mama de unde proveniti. La infiintare, in ansamblu, nu trebuie sa fiti decat dv., proprietarii acelei scari, implicati in luarea acestei hotarari.

Aici aveti un ghid de orientare:
www.avocatnet.ro/content/con...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari, bloc cu 2 scari vrem separare de scara 2 daedalus daedalus Buna seara, Suntem o asociatie de proprietari (un bloc cu 2 scari) cu un administrator sa zicem putin dezinteresat.... Am dori ft tare sa ne separam ca si ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator bloc irinastnciu irinastnciu Exista posibilitatea infiintarii unei asociatie de scara? Datorita unor mari nemultumiri referitoare la acuala administratora de bloc care zice dansa este si ... (vezi toată discuția)
Separarea de asociatia de locatari silvestrumen silvestrumen Un bloc cu o singura scara doreste separarea de asociatia de proprietari. Care sunt pasii de urmat si daca se poate recupera ceva din proprietatile mobile si ... (vezi toată discuția)