avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament luat prin adjudecare cu datorii la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament luat prin adjudecare cu datorii la intretinere

Buna ziua ,
Am un apartament in cluj napoca luat prin adjudecare ,asta presupune ca inainte a avut loc un partaj al apartamentul ,am recuperat partial datoria din cauza ca jumatatea sumei provenita a trebuit sa o dau prin executorul judecatoresc sotiei debitorului .a fost executat silit in septembrie 2013 ,dupa executare am fost la sediul asociatiei de proprietari fiind o firma care administreaza blocul .au luat la cunostinta despre adjudecarea apartamentului care avea o restanta de 2850 lei ,am cerut sa inceapa demersurile pentru recuperarea datoriei de la fostii proprietari ,procedura destul de simpla inteleg eu dupa noul cod civil ,ar fi trebuit sa se prezinte cu o solicitare in vederea recupararii datoriei catre un executor judecatoresc cu dovezile necesare pentru oprirea pe salariu a sumei datorate de la fostii proprietari . Nu au facut nici un demers pentru recuperarea sumei din sept 2013 pana azi 15 feb 2014 .Azi eu vand apartamentul si asociatia de locatari refuza sa imi elibereze acesta adeverinta cu datorii zero ,eu fiind la zi cu cheltuielile de bloc ,obligandu-ma sa achit datoria pentru a-mi primii adeverinta respectiva .Cum este legal in aceasta situatie ?de mentionat este ca desii executorul judecatoresc a facut public anuntul cu licitatia apartamentului nu sa prezentat nimeni din partea asociatiei de proprietari .Multumesc

Cel mai recent răspuns: kukuk , utilizator 15:48, 25 Februarie 2014
Asociatia de proprietari pentru recuperarea debitului,avea obligatia sa aplice disp L nr 230/2007
Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona în justitie pe orice proprietar care
se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari
mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinta dată în favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de
oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice
modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
Art. 51
(la data 21-Jan-2008 Art. 51 din capitolul VI reglementat de Art. 26 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra
apartamentelor şi altor spatii proprietăti individuale ale proprietarilor din condominiu,
precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele
datorate cu titlu de cotă de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, după
cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea
preşedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de
plată a cotelor de contributie din care rezultă suma datorată cu titlu de restantă.
Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociatiei de proprietari sau a
proprietarului, pe baza chitantei ori a altui înscris prin care asociatia confirmă plata
sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin. (1) şi
(2) sunt scutite de taxă de timbru.

Referitor la solutionarea debitului in evidenta
L nr 230/2007 Art. 20
(1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spatiile cu altă destinatie decât
aceea de locuintă sunt obligati ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada
achitării la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverintă din partea
asociatiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contributie
la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui
şi a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui
acestora, şi cu ştampila asociatiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu
nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) În cazul existentei unor datorii către asociatia de proprietari, înstrăinarea
proprietătii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la
preluarea datoriilor de către cumpărător
.

In cazul supus discutiei debitul nu va apartine
Responsabil pentru nedesfasurarea demersurilor legal prevazute cu scopul recuperarii debitului intra in sarcina reprezentantului legal al asociatiei de proprietari
Concret notificati presedintele asociatiei de proprietari sa elibereze adeverinta din care sa rezulte inexistenta de debite ,iar recuperarea debitului sa fie realizata de catre reprezentantii legali ai asociatiei de proprietari prin demersuri directe impotriva ex proprietarului responsabil de acumularea sumelor cu titlu de restanta
Aspectul ca presedintele de asociatie din septembrie 2013 pana in prezent nu a desfasurat procedura legala pentru recuperare sume cu titlu de restanta reprezinta culpa exclusiva a presedintelui de asociatie
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
elga50, moderator
Multumesc pentru raspuns
Daca pana la data executarii apartamentului , presedintele asociatiei de proprietari nu a intreprins nici un demers cf. atributiilor ce-i reveneau, pentru recuperarea debitelor restante, fapta acestuia poate constitui temeiul sesizarii penale intrand sub incidenta art. c.p. de neglijenta in serviciu?
Cred ca trebuie vazut care este fisa postului pentru presedintele de bloc si care este atributiunea firmei care administreaza blocul
Un lucru este clar neglijenta in serviciu ,nu stiu ce prevede legea
De ce sa fie neglijenta in serviciu, au decedat fostii proprietari si nu pot fi actionati in judecata? Pina nu se epuizeaza toate caile de atac nu cred ca e normal sa impuneti sumele cuiva si oricum nu doar presedintelui, daca este cazul, ci intregului comitet eventual.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! care este cea mai simpla cale prin care reprezentantii ... Happyend Happyend Buna ziua! Care este cea mai simpla cale prin care reprezentantii asociatiei de proprietari pot fi obligati sa rezolve legal situatia datoriilor fostului ... (vezi toată discuția)
Plata datorie intretinere a fostului proprietar, posibilitate de recuperare Ovidiu Mihai Ovidiu Mihai Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit in luna mai 2013. Executorul mi-a comunicat ca acesta este liber de sarcini conf. art. 518 ... (vezi toată discuția)
Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)