Am o nelamurire privind procedura de mostenire.
Tatal meu, pensionar in varsta cu probleme grave de sanatate este citat la un birou de notariat pentru mostenire dupa un frate decedat. Se deplaseaza cu dificultate si doar cu ajutor, si nu are nici o pretentie privind mostenirea.
Ce se intampla in caz ne neprezentare?
Pe citatie se lasa de inteles ca in cazul neprezentarii, dupa un anumit interval de timp se considara acceptul tacit al mostenirii, cu toate responsabilitatile ce revin in calitate de mostenitor.
Din pacate asa se pare ca decedatul a lasat si o datorie considerabila. Mentionez ca tata nu a fost asociat in nici o afacere, nu a beneficiat in nici un fel din veniturile fratelui decedat, neexistand datoria morala sa preia aceasta povara financiara.
As dori sa vad clar in aceasta situatie, necunascand dreptul civil in materie.
Tatal dvs. poate imputernicii pe cineva sa ii reprezinte interesele in procedura dezbaterii succesiunii: fie o ruda prin procura notariala (incercati sa gasiti un notar care se deplaseaza la domiciliu) fie un avocat. Este recomandabil sa faca o cerere de renuntare la mostenire in acest caz, deoarece altfel va mosteni atat activul cat si pasivul succesoral.
Ce scrie exact-exact in citatia aceea? Ar trebui considerat strain de succesiune, nu acceptant, ca principiu.
Oricum, puteti chema un notar acasa si tatal sa dea o declaratie de neacceptare a succesiunii si gata, o duceti la notarul care v-a citat si s-a terminat pentru tatal. dv.
Verificati inainte exact despre ce e vorba in mostenire, ce primeste in caz de accept si ce datorii i-ar reveni.
E gresit sa iei o decizie fara sa ai toate informatiile disponibile.
Mergeti si discutati direct la notar. Exista si un tip de mostenire in care mostenesti doar diferenta pozitiva intre activ si pasiv - adica doar daca ramane ceva dupa plata datoriilor. Ramane ceva, bine, daca nu ramane decat datoria atunci nu datorezi nimic si nu platesti nimic.