Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea:
„ Am un PFA din 2005, tot din 2005 sunt si angajata , doar cu o suspendare de 3 ani pentru ingrijire copil iulie 2008 – iulie 2011. Nu am platit contributia la sanatate niciodata. Intrebarea mea este , pe ce perioada trebuie sa o platesc, avand in vedere prescrierea datoriilor mai vechi de 5 ani....”
Va multumesc din suflet pentru raspuns,
Din textul dumneavoastra nu prea se intelege exact ce statut aveti acum
asa ca am sa va raspund pentru mai multe situatii in care sper ca va regasiti si dvs
-2005-iulie 2008 ati fost si angajata si PFA- CAS-ul a fost platit de firma la care ati avut cartea de munca iar pt PFA nu era obligata la palata de 5.5% in acea perioada atata timp cat erati si angajat.
-iulie 2008-iulie 2011 sa inteleg ca ati fost in concediu de ingrijire copil si erati asigurata
- daca din iulie 2011 v-ati intors la munca, angajatorul este obligat sa va plateasca CAS-ul de 5.5%
-daca din iulie 2011 v-ati redeschis PFA-ul si nu ati realizat venituri nu trebuie sa platiti nimic la CAS
- daca din iulie 2011 v-ati redeschis PFA-ul si ati realizat venituri, conform noi legii valabile de la 1 iulie 2012 PFA-ul este obligat sa plateasca cotizatia de 5.5% CAS chiar daca este si angajat. Deci ar trebui sa platiti CAS pentru veniturile din PFA realizate in perioada 1 iulie 2012 - prezent
- in cazul in care dupa data iulie 2011 nu ati m-ai fost angajata si nici PFA iar acum vreti sa faceti contract individual cu CJAS trebuie sa platiti 5,5% din salariu minim pe economie si vi se v-a cere sa platiti ultimele 6 luni inainte de incheierea contractului.
Sper ca aceste informatii va sunt de ajutor si pe intelesul dvs.
Instiintare cnas
allie22
Buna seara!
Am primit de la CNAS o instiintare si am nevoie de ajutorul cuiva mai informat decat mine.
In 2005 am infiintat un PFA, l-am radiat in 2010. ... (vezi toată discuția)
Instiintare cas
Diana_90
Am primit de curand o instiintare de la cnas care suna in felul urmator:
\\"In conformitate cu art.215 alin (3) din Legea nr.95/2006 privind reforma in ... (vezi toată discuția)