avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune + vanzare/cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune + vanzare/cumparare apartament

Buna ziua, mamei mele i-au murit ambii parinti si stiu ca acum urmeaza partea cu succesiunea pentru apartamentul care a ramas in urma decesului acestora. Eu impreuna cu viitoarea mea sotie dorim sa cumparam acest apartament; am vorbit cu mama mea, ea a zis ca imi cedeaza jumatatea ei de apartament urmand ca, contravaloarea celeilalte jumatati sa o platim catre fratele ei caruia ii revine cealalta jumatate(precizez ca el este de acord sa o vanda catre noi).
As dori sa stiu daca trebuie facuta intai succesiunea si abia apoi vanzarea-cumpararea apartamentului sau daca se pot face amandoua odata.
In cazul in care ele trebuie facute pe rand, la cat timp dupa deces se poate face succesiunea si cat timp dureaza?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: VoL , utilizator 13:45, 18 Februarie 2014
Intai succesiunea si apoi vanzarea cumpararea. Mama si unchiul trebuie sa devina intai ei proprietari pentru a avea ce sa va vanda.
Faceti un contract de vanzare cumparare intre mama si unchi ca vanzatori si dvs in calitate de cumparator iar dvs veti plati in fapt doar partea de bani ce revine unchiului daca asa v-ati inteles. Este indicat actul de vanzare cumparare si nu donatie, mai ales daca mai aveti frati/surori sau daca unchiul are si el copii.
Este necesar sa se dezbata initial succesiunea,astfel incat mama dv sa obtina certificatul de mostenitor
Va multumesc pentru raspunsuri.
Imi puteti spune va rog cam cat dureaza pana se finalizeaza succesiunea de la momentul decesului bunicului? Multumesc
De dvs. depinde in cat timp se finalizeaza succesiunea, in sensul ca e obligatia mostenitorilor sa obtina documentele necesare dezbaterii succesiunii, sa le depuna la notarul public abilitat iar acesta, dupa ce va analiza aceste documente va da un termen (de obicei cateva zile) la care se prezinta mostenitorii insotiti de 2 martori. Atunci se finalizeaza procedura succesorala si se primeste certificatul de mostenitor.
Pasul 2 este intabularea imobilului pe numele noilor proprietari, respectiv mama dvs.+unchiul. Si la acest aspect va ajuta biroul notarial la caare dezbateti succesiunea, iar termenul legal este de 10 zile lucratoare incepand cu ziua depunerii documentatiei la biroul de carte funciara.
Pasul 3 este actul de vanzare-cumparare, acesta se va rezolva in maxim 2 zile de la data emiterii noii incheieri de carte funciara.
In total, se poate rezolva totul in aproximativ 4-5 saptamani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune secret87 secret87 buna ziua! am si eu o intrebare si sper k m puteti ajuta,joi trebuie sa m prezint la notar impreuna cu famila mea in vederea dezbaterii succesiunii,notarul ... (vezi toată discuția)
Succesiune danielapreda danielapreda Buna ziua, Tatal meu a decedat in august 2015 iar mama in decembrie 2015. Noi suntem doi frati si am dori sa facem succesiunea. Cand a facut succesiunea ... (vezi toată discuția)
Succesiune familiara Catalinfreewifigratis Catalinfreewifigratis Buna ziua. Am o mare confuzie in familie. Mama vrea sa imi dea cu act de vanzare cumparare un teren, dar noi suntem 4 frati iar actele sunt pe ambii parinti ... (vezi toată discuția)