Buna ziua. A m si eu o intrebare daca nu deranjez. trebuie sa dau despagubire unei persoane cu cetatenie germana 25000euro pe caz civil. Este posibil sa imi ia casa, luata prin programul PRIMA CASA 2014 pentru despagubiri daca nu le platesc? Prima data am fost judecat penal si am primit o amenda pe care am platito in Germania apoi persoana respectiva m a dat pe civil sa isi recupereze banii . Ar trebui sa ma ingrijorez? Multumesc
Daca exista o hotarare judecatoreasca (banuiesc ca in Romania) prin care ati fost obligat la cei 25.00 euro, hotararea fiind definitiva si, ca atare, titlu executoriu, dupa legalizarea sa la instanta de judecata, daca nu platiti suma de buna voie, se poate trece de catre creditorul dvs. la executare silita, aceasta putandu-se face pe bunuri imobile, mobile, salariu/venituri etc. ce va apartin.
Intrebarea este: Casa prin Prima Casa este luata cu credit ?
DA ... este luata cu credit....tocmai luna asta am terminat actele...prin programul PRIMA CASA 2014 ... si tot luna asta mi a ajuns un plic acasa din Germania in care scrie ca respectivul m a dat in judecata civil sa si recupereze banii desi prin procesul penal nu m a obligat nimic , doar am platit o amenda penala( 120 zile de inchisoare = 1200euro)
In acest caz ar trebui recunoscuta hotararea respectiva in Romania si, ulterior poate fi pusa in executare, la cererea creditorului! Faptul ca respectiva casa este cu credit, asta inseamna ca aveti ipoteca pe ea; daca s-ar executa silit casa, intai ar trebui platita ipoteca (creditul), si, apoi dupa aceea, daca mai ramane ceva, s-ar putea plati si o parte din cei 25.000 euro; ceea ce nu este acoperit de executarea silita a casei, se poate prelungi, asa cum v-am scris anterior, pe alte bunuri mobile, poprire salariu/venituri etc.
Mai este o problema totusi cu hotararea din Germania! Banuiesc ca nu ati stiut de proces.....nefiind citat.....este de vazut daca, cf. procedurii germane, instanta de judecata din Germania v-a citat legal! Ar trebui consultat un avocat din Germania si, daca procesul s- a judecat cu procedura viciata cu dvs., cred ca hotararea respectiva ar putea fi contestata!