Am avut o coliziune, cand intrand intr-o depasire am lovit o dacia 1300 condusa de un cetatean cu alcoolemie de 0.08.Nu mai conteaza imprejurarile(ceata densa,dacia care venea din fata avea doar pozitiile aprinse)cert este ca autoturismul dacia este dupa parerea mea dauna totala.
Mentionez ca autoturismul meu are polita rca valabila, pana la sfarsitul anului.
Acum victima imi cere pentru impacare o suma pentru vatamarea corporala (doua coaste fisurate) si inca o suma pentru masina avariata.
Partea proasta este ca masina nu este pe numele lui si pana astazi nu a avut nici un act in acest sens, toate documentele fiind pe numele unei terte persoane.
Azi m-a sunat si mi-a comunicat ca a gasit factura prin care a cumparat dacia.
Cum sa procedez?
Este posibil ca in cele 10 zile scurse de la producerea acccidentului cineva sa-i fi procurat o factura de la o firma de intermedieri auto?
Care este modalitatea cea corecta si legala ?
Va multumesc,
Nu conteaza imprejurarile ci pe cine a gasit politia vinovat de producerea accidentului.
Poate sa fie culpa comuna, celalalt conducator auto se afla sub influenta bauturilor alcoolice, nu conteaza ca nu era masina lui personala, conteaza ca proprietarul masinii sa fi posedat o asigurare RCA in termen de valabilitate la data producerii accidentului.
Daca aveti asigurare RCA valabila, in cazul in care sunteti vinovat intr-o proportie mai mare sau mai mica de producerea accidentului, daunele materiale si morale se achita de catre asigurator. Chiar daca va da in judecata persoana respectiva chemati in agarantie asiguratorul. Chiar daca face plangere penala la politie veti priimi NUP daca nu are mai mult de 90 de zile de ingrijire medicala.
Modalitatea corecta si legala este sa asteptati decizia procurorului, iar daca va fi cazul, daunele materiale si morale vor platite de catre asiguratorul RCA.
Daca va fi considerata culpa comuna il puteti da in judecata pentru recuperarea prejudiciului sau apelati la fondul de protectie al victimelor strazii deoarece individul era baut iar asiguratorul nu ii plateste daunele. De fapt ii dati in judecata asiguratorul lui urmand ca acesta sa isi va recupera prejudiciul de la el.
multumesc, vina imi apartine mai mult mie,numai ca individul ma santajeaza ca o are pe fiica lui doctorita, ca va merge la medicina legala,si ca va obtine mai multe zile de ingrijiri (cu toate ca in spital a stat 5 zile inclusiv sambata si duminica) apoi a fost externat.
Insista sa-i dau bani pentru masina care nu este proprietatea sa iar suplimentar, vorba lui - un maruntis de 2000 de lei pentru suferinta pricinuita.
Deci problema este legata de masina dacia 1300,refuza sa primeasca doar cei doua mii pentru impacare, urmand ca sa primeasca el banii de la asigurator pentru masina.
In cazul acesta, poate ar fi mai bine ca pentru moment Dvs. sa nu faceti nimic. Asteptati sa faca el primul pas -cerere de chemare in judecata pentru plata de daune, caz in care va puteti apara invocand culpa comuna.
Alcoolemia lui a fost constatata de organele de drept abilitate?
Atunci inseamna ca i-au fost prelevate si probe biologice de sange. Chiar daca nu depasea valoarea limita de la care se considera infractiune prelevarea probelor de sange este obligatorie in cazul accidentelor cu victime.
Chiar daca o parte din vina va apartine sau cea mai mare parte, se poate constata ca a fost o culpa comuna iar in cazul culpelor comune despagubirile sunt acordate de catre asigurator in proportia in care au fost constatate.
Daca persoana respectiva intelege sa va ceara despagubiri spuneti-i ca le va obtine de la asigurator dupa finalizarea cercetarilor iar dvs. urmeaza sa ii solicitati despagubiri ptr daunele produse, despagubiri pe care le va plati din buzunarul propriu deoarece era baut.