avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ...autentificare...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

...autentificare...

..."Art. 92
(1)Un act juridic semnat in fata avocatului, care poarta o incheiere, o rezolutie, o stampila sau un alt mijloc verificabil de atestare a identitatii partilor, a consimtamantului si a datei actului poate fi prezentat notarului spre autentificare.
(2)Avocatul este obligat sa tina evidenta actelor intocmite conform art. 3 alin.
(1) lit. c) din Lege, si sa le pastreze in arhiva sa profesionala, in ordinea intocmirii lor.
..."imi spune si mie un onor avocat la ce se refera articolul acesta din statut?...ce autentifica notarul in acest caz?...
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:36, 21 Aprilie 2009
In acest caz notarul nu va autentifica nimic. Textul citat este o aberatie. Potrivit legii care reglementeaza activitatea notariala, autentificarea unui act presupune luarea consimţămîntului părţilor, iar pentru asta părţile trebuie să fie prezente în faţa notarului public sau să fie reprezentate prin mandatar (tutore) (L.36 din 1995)

Art. 58.

Pentru autentificarea unui act, notarul public verifica si stabileste, în prealabil, identitatea partilor.
Partile pot fi reprezentate la autentificare printr-un mandatar cu procura speciala autentica.


Art. 60.

Pentru a lua consimtamântul partilor, dupa citirea actului, notarul public le va întreba daca au înteles continutul acestuia si daca cele cuprinse în act exprima vointa lor.

Pentru motive temeinice, notarul public poate lua separat, dar în aceeasi zi, consimtamântul partilor care figureaza în act. În acest caz, în încheierea de încuviintare a autentificarii se va mentiona ora si locul luarii consimtamântului fiecarei parti.


Textul articolului citat de ovi_dragomir este rezultatul unei nefericite încercări de a acorda avocaţilor competenţe în domeniul autentificării actelor printr-o modificare a legii făcută pe uşa din dos, aşa cum se fac toate modificările de lege atunci cînd sunt în joc interese de grup.

Pot afirma că textul este o ruşine legislativă. Nu ar fi prima. Din păcate, nu pot afirma nici că ar fi ultima. Sau că nu vor urma şi altele.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act autentic dorinv dorinv [i]Inscris incheiat cu respectarea formelor legale si a carui autenticitate este confirmata de semnatura si stampila autoritatii care l-a intocmit sau ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare facut prin avocat !!! George1990 George1990 Buna ziua! In urma cu cativa ani parintii mei au facut un contrat de vazare cumparare pe numele meu prin care se specifica intrarea in posesie a imobilului ... (vezi toată discuția)
Acord mediere petronel11 petronel11 Acum 2 saptamani, eu și cu mama ne-am inteles cu fratele meu printr-un acord de mediere de felul in care va fi impartit pamantul, toti 3 am semnat un ... (vezi toată discuția)