avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la proprietate

In anul 1989 am cumparat casa tatalui meu de la sotia supravetuitoare a lui cu 250 metri patrati aferent casei pentru ca inainte de revolutie atat se dadea desi terenul aferent casei era de 5,5 ha cu care a intrat in CAP.
In temeiul legii 18 sotia supravietuitoare a scos adeverinta de punere in posesie pentru aceasta suprafata de 5,5 ha pe numele ei si a celorlalti mostenitori(fara sa se ocupe niciodata de acest teren nici ea nici ceilalti mostenitori,singura care s-a ocupat sunt eu cumparatoare si tot odata unul dintre mostenitori.
As vrea sa stiu daca se poate anula aceasta adeverinta de punere in posesie a sotiei supravietuitoare si sa mi se atribuie mie posesoarea actuala a casei,terenul aferent casei de 5,5 ha avand in vedere ca nu stiu nimik de ceilalti mostenitori din 1989.Solicit acest lucru in baza legii 169 din 1995 si eliberarea titlului de proprietate pentru suprafata de 5,5 ha aferenta casei proprietarului actual,suprafata cu care tatal meu ,posesorul acestui teren a intrat in CAP.Mentionez ca sotia supravietuitaoare nu a avut panamt deci nu a fost bun comun acest teren.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:00, 21 Aprilie 2009
trebuia sa actionati pentru suprafata de teren ce vi s-ar cuveni dvs ca mostenitor al tatalui.
Art. III alin. 1 lit a din legea 169/1997 spune ca: "sunt lovite de nulitate absoluta potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile aplicabile la data încheierii actului juridic, următoarele acte emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991:
a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor fizice care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri; "
In situatia in care sotia supravietuitoare a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza legii 18/1991 pentru o suprafata de teren care a fost bun propriu al sotului predecedat, acesteia nu i se putea acorda intreaga suprafata, ci doar cota care ii revine conform legii, in functie de categoria de mostenitori cu care vine in concurs. Nu precizati cine sunt ceilalti mostenitori care au formulat cerere in 1991 (daca sunt copii ai defunctului, frati, etc.). De asemenea, nu precizati daca dvs. ati formulat o asemenea cerere in baza legii 18/1991 (terenul aferent casei de locuit si terenul arabil extravilan adus de membrii cooperatori in CAP au avut regimuri diferite - imi vine greu sa cred ca dvs. aveati in curte 5.5 ha).
In conditiile in care considerati ca titlul de proprietate (care trebuie sa se fi eliberat intre timp) a fost emis pe numele unor persoane care nu aveau acest drept, puteti introduce o actiune pentru constatarea nulitatii absolute partiale a acestui titlu (cu privire a titularii dreptului de proprietate, cerand, totodata, includerea dvs. ca titular) la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla situat pamantul in cauza. Ar fi bine sa precizati cine sunt ceilalti mostenitori care apar alaturi de sotia supravietuitoare pe adeverinta la care faceti referire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare sau modificare titlu de proprietate andreicosminus andreicosminus In situatia in care s-a emis un titlu de proprietate pentru o suprafata mai mica decat cea cu care defunctul s-a inscris in registrul agricol (conform ... (vezi toată discuția)
Succesiune bebe_dianag bebe_dianag Am nevoie de un sfat. Defunctul, decedat inainte de 89, a avut 4 copii si a lasat 4 ha de pamant. dupa 90 copiii s+au inteles intre ei si fiecare a muncit cate ... (vezi toată discuția)
Actiune in revendicare 2009radu 2009radu De la bun inceput precizez ca imi cer scuze daca am postat aceasta speta acolo unde nu-si are locul. Rog sa ma ajutati intr-o problema ivita de curand. Soaca ... (vezi toată discuția)