avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita parte din coproprietate
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita parte din coproprietate

Exista urmatoarea situatie: tatal moare si casa este impartita la succesiune intre vaduva si cei 2 copii. Unul dintre cei doi mostenitori a avut un imprumut neachitat la banca si a fost instiintat de executarea silita a mostenirii sale,adica 3/16 dintr-un apartament de 3 camere. Familia a incuviintat scoaterea la licitatie a partii de proprietate poprita, in speranta ca vor putea rascumpara ei partea aceea ( ar acoperi doar o parte din suma care trebuie rambursata catre banca). Executorii judecatoresti insa fac presiuni asupra celorlalti 2 proprietari sa semneze pentru scoaterea la licitatie a intregii proprietati. Sunt amenintati si li se vorbeste foarte urat. Ce pot face ceilalti doi proprietari in cazul acesta?
Si o alta intrebare: executorul este obligat sa anunte licitatia si celorlalti doi proprietari?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:47, 18 Februarie 2014
Ceilalti doi coproprietari au drept de preemptiune deci trebuiesc anuntatati cu privire la licitatie.
Avand in vedere proportia nu sunt insa obligati sa vanda.
Daca nu sunteti de acord cu vanzarea imobilului, la licitatie se scoate doar cota debitorului, iar dvs aveti dreptul sa licitati pt cota lui.

Vanzarea in intregime a imobilului aflat in coproprietate Art. 822
(1) Coproprietarii imobilului urmarit pentru o parte indiviza vor putea exercita dreptul de a cere scoaterea la vanzare a intregului imobil aflat in indiviziune, in termen de 5 zile de la comunicarea incheierii de incuviintare a urmaririi ori, in lipsa, de la data comunicarii incheierii de notare a acesteia in cartea funciara.
(2) Cererea nu va fi admisa decat daca va fi semnata de toti coproprietarii si daca va fi depusa personal ori, in lipsa, prin mandatar avand procura speciala. Daca cererea acestora a fost legalizata de notarul public sau certificata de avocat, ea va putea fi depusa de oricare dintre coproprietari, personal sau prin reprezentant, ori va putea fi, de asemenea, transmisa prin posta, dupa caz.
(3) Executorul, primind cererea, va dispune scoaterea la vanzare a intregului imobil, prin incheiere, data fara citarea partilor, care se va comunica creditorului urmaritor.

Comunicarea publicatiilor de vanzare Art. 839
(1) Cate un exemplar din publicatia de vanzare se va comunica, potrivit dispozitiilor pentru comunicarea si inmanarea citatiilor:
a) creditorului urmaritor si debitorului, precum si, dupa caz, tertului dobanditor, coproprietarilor sau altor persoane care au un drept inscris in legatura cu bunul imobil scos la vanzare;
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita dia07 dia07 Va rog sa imi spuneti cum se executa silit patrea mea dintr-un apatrament primit mostenire. Mostenitori mai sunt mama si sora mea. Se scoate la licitatie doar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, executare silita va rog daca imi puteti da un sfat juridic pentru urmatoarea ... lidiaddd lidiaddd Buna ziua, va rog daca imi puteti da un sfat juridic pentru urmatoarea speta: Imobil ,detinut de sora ,frate si tata decedat.Cei doi frati nu au facut inca ... (vezi toată discuția)
Publicatie de vanzare pe un teren in indiviziune barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd [b]Am nevoie urgenta de un sfat[/b] : Sintem 6 coproprietari ai unui teren de 4 ha. Unul dintre acesti coproprietari a imprumutat o suma de 100.000 de ... (vezi toată discuția)