avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, EXECUTARE SILITA va rog daca imi puteti da ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, EXECUTARE SILITA va rog daca imi puteti da un sfat juridic pentru urmatoarea ...

Buna ziua,

va rog daca imi puteti da un sfat juridic pentru urmatoarea speta:
Imobil ,detinut de sora ,frate si tata decedat.Cei doi frati nu au facut inca succesiunea.Intre timp sora face mai multe imprumuturi la diferite banci si pleaca din tara.Una dintre banci demareaza executarea silita iar recent vine o instiintare adresata fratelui si tatalui decedat de la un birou de executori judecatoresti care suna asa:prin incheierea data de judecatoria sect...,a incuviintat cererea creditorului urmaritor asupra cotei 1/3 din bunul imobil,reprezentat de teren si 3 camere.In conformitate cu art 821 cod procedura civila,...invita proprietarii in termen de 5 zile sa si exercite dreptul de a cere scoaterea intregului imobil la vanzare.Ambii frati sunt plecati din tara.Care sunt urmarile daca nu se fac contestatii in timp util?Poate banca sa execute tot imobilul?Are fratele vreo vina pentru datoriile facute de sora?
Care sunt urmarile in acest caz ?Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: lidiaddd , utilizator 15:50, 19 Martie 2021
Nu, banca poate sa execute numai cota surorii. Chiar daca are acest drept, in practica e imposibil sa executi asa ceva pentru ca nu o sa se gaseasca nimeni sa cumpere la licitatie cota de 1/3 din imobil pe care va trebui sa il foloseasca in comun cu ceilalti coproprietari. Executorul a incercat sa faca un artificiu, ca sa vada daca nu cumva obtine si acordul celorlalti coproprietari, astfel incat sa scoata la licitatie tot imobilul, care, astfel, ar fi mult mai usor de vandut decat cota de 1/3. ( bineinteles, in aceasta situatia banca si-ar recupera 1/3 din valoarea de vanzare, restul de 1/3 revenind celorlalti coproprietari). Asta a fost varianta usoara urmarita de banca/executor, daca iese-iese, daca nu-nu.
Ce poate face, in schimb, banca, este sa ceara partajarea imobilului (si in prealabil dezbaterea succesiunii dupa tata, astfel incat in final cota surorii sa creasca la 1/2) urmand ca ulterior sa execute silit fie, intreg imobilul (daca acesta ii revine in lot surorii), fie sulta pe care aceasta ar urma sa o primeasca de la ceilalti coproprietari.
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita dia07 dia07 Va rog sa imi spuneti cum se executa silit patrea mea dintr-un apatrament primit mostenire. Mostenitori mai sunt mama si sora mea. Se scoate la licitatie doar ... (vezi toată discuția)
Executare silita parte din coproprietate joy24 joy24 Exista urmatoarea situatie: tatal moare si casa este impartita la succesiune intre vaduva si cei 2 copii. Unul dintre cei doi mostenitori a avut un imprumut ... (vezi toată discuția)
Executare silită pe imobil moștenit în cotă parte? conor conor buna ziua. va rog sa ma ajutati cu o parere. in urma decesului tatalui meu in 1999 s.a facut succesiunea unei case a familiei si astfel mama mosteneste ... (vezi toată discuția)