avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecarea apelului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecarea apelului

Sunt reclamanta intr-un dosar,am castigat pe fond,acum paratul a depus apel,in cererea de apel nu s-a mentionat nimic nou(de fapt aceleasi motive au fost mentionate si in intampinarea pe fond)nu a adus martori sau inscrisuri noi,absolut nimic,decat o hartie iar motivele lui sunt pur speculative asa cum le-a gasit instanta de fond.
In acest caz,ce sanse sunt sa ni se aprobe respingerea apelului,fara a se mai rejudeca fondul,iar hotararea sa devina definitiva
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:12, 23 Februarie 2014
Apelul ar putea fi respins fără judecarea fondului doar pe excepţia tardivităţii sau ar putea fi anulat pe excepţia netimbrării.

În rest, rolul apelului este acela de a provoca o nouă judecată asupra fondului, instanţa neputînd respinge apelul apriori (fără a mai judeca fondul) doar pentru că apelantul nu a produs probe noi sau pentru că susţinerile lui nu diferă de cele din faţa instanţei de fond.
Domnule avocat,am citit art 470
Art. 470
Cererea de apel
(1) Cererea de apel va cuprinde:
a) numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar. Dacă apelantul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
b) indicarea hotărârii atacate;
c) motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază apelul;
d) probele invocate în susţinerea apelului;
e) semnătura.
(3) Cerinţele de la alin. (1) lit. b) şi e) şi cea de la alin. (2) sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii, iar cele de la alin. (1) lit. c) şi d), sub sancţiunea decăderii.

despre asta vb eu,nu are probe care sa sustina apelul
Este de datoria instantei de apel sa solutioneze cererea de apel cu care a fost investita. De asemenea, apelantul va trebui sa propuna probele cu care va trebui sa-si dovedeasca sustinerile.

art. 254 C.proc.civ. - Propunerea probelor. Rolul instanţei
(1) Probele se propun, sub sancţiunea decăderii, de către reclamant prin cererea de chemare în judecată, iar de către pârât prin întâmpinare, dacă legea nu dispune altfel. Ele pot fi propuse şi oral, în cazurile anume prevăzute de lege.

(2) Dovezile care nu au fost propuse în condiţiile alin. (1) nu vor mai putea fi cerute şi încuviinţate în cursul procesului, în afară de cazurile în care:
1. necesitatea probei rezultă din modificarea cererii;
2. nevoia administrării probei reiese din cercetarea judecătorească şi partea nu o putea prevedea;
3. partea învederează instanţei că, din motive temeinic justificate, nu a putut propune în termen probele cerute;
4. administrarea probei nu duce la amânarea judecăţii;
5. există acordul expres al tuturor părţilor.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2), partea adversă are dreptul la proba contrară numai asupra aceluiaşi aspect pentru care s-a încuviinţat proba invocată.

(4) În cazul amânării, pentru motivele prevăzute la alin. (2), partea este obligată, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a administra proba încuviinţată:
a) să depună lista martorilor în termen de 5 zile de la încuviinţarea probei, când se cere proba cu martori;
b) să depună copii certificate de pe înscrisurile invocate cu cel puţin 5 zile înainte de termenul fixat pentru judecată, dacă s-a încuviinţat proba cu înscrisuri;
c) să depună interogatoriul în termen de 5 zile de la încuviinţarea acestei probe, în cazurile în care interogatoriul trebuie comunicat, potrivit legii;
d) să depună dovada plăţii cheltuielilor necesare efectuării expertizei, în termen de 5 zile de la numirea expertului sau în termenul stabilit de instanţă potrivit dispoziţiilor art. 331 alin. (2), dacă s-a încuviinţat proba expertizei.

(5) Dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. De asemenea, judecătorul poate, din oficiu, să pună în discuţia părţilor necesitatea administrării altor probe, pe care le poate ordona chiar dacă părţile se împotrivesc.

(6) Cu toate acestea, părţile nu pot invoca în căile de atac omisiunea instanţei de a ordona din oficiu probe pe care ele nu le-au propus şi administrat în condiţiile legii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisie rogatorie ROXANAPUSCASU ROXANAPUSCASU de cate ori poate fi ceruta comisia rogatorie in aceeasi actiune din instanta?de exemplu fosta sotie cere comisie rogatorie pt aflarea existentei sau ... (vezi toată discuția)
Decaderea din dreptul de a propune probe cezarad cezarad Ce se intampla in situatia unui proces de divort in care o paratul a fost decazut din dreptul de a propune probe si a invoca exceptii relative? Situatia de ... (vezi toată discuția)
Propunerea probei cu martori dupã încuviinþarea probei cu înscrisuri dogarudobra dogarudobra dupa ce judecatorul a stabilit impreuna cu partile ca dovezile se fac cu inscrisuri, se mai poate propune si audierea unui martor in respectivul caz? atunci ... (vezi toată discuția)