avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Punct de lucru si ipoteca
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Punct de lucru si ipoteca

Buna ziua,

Am rasfoit pret de cateva ore diverse discutii de unde schitez urmatoarele:

Pentru un contract de comodat intre proprietar si tert, nu este nevoie de acordul bancii cat si pentru infintarea de sediu social.

In contractul de ipoteca se prevad urmatoarele:
Cumparatorii se obliga: "sa nu inchirieze, demoleze, constituie, greveze acorde sau permite sa existe nici o ipoteca, sarcina, privilegiu sau alta garantie asupra intregii sau oricarei parti"

Un contract de comodat, nu se poate incadra in cele mai sus mentionate, asta din punctul meu de vedere.

Nelamurirea mea este, se poate constitui punct de lucru, in acest loc ?

Deasemenea, pentru bransamentul la reteaua de distributie electrica, pe durata functionarii societatii, data fiind situatia de fata, am nevoie de aprobarea bancii ?



Cel mai recent răspuns: Administrator1 , utilizator 21:04, 25 Februarie 2014
1. Contractul de comodat este inchirierea fara plata
2. Intrucat, printre documentele prezentate la registrul comertului pentru infiintarea unei societati, vi se va cere si extrasul de carte funciara iar aici apare notata interdictia de inchiriere, automat vi se va cere acordul bancii pentru semnarea acestui contract.
In concluzie, fara acordul bancii nu puteti greva in niciun fel imobilul in cauza.
Ziua buna,

Eu nu vreau sa il inchiriez, ca mi-l dau tot mie. Imi cer scuze, dar nu am specificat acest lucru. Tind sa nu fiu de acord cu dvs privind notiunea de comodat.

La registrul comertului, am fost, mi s-a cerut doar certificatul de comodat, nicidecum extras de carte funciara.
Buna ziua,

In oricare situatie, trebuie sa aveti acordul bancii, fie ca il inchiriati catre o persoana straina sau catre dvoastra. La registratul comertului, cel putin pe Bucurestik, se solicita pe langa contractul de comodat/ inchiriere , actul de proprietate ( al celui care da spre inchiriere) incheierea de intabulare sau un extras CF recent , plus o schita a imobilului.
Buna ziua,

Tot de pe forumul acesta, am citit ca pentru comodat nu ar fi nevoie de acest acord al bancii.

Un exemplu, aici nu a fost nevoie de acordul bancii:
www.avocatnet.ro/content/for...

In contractul de comodat, se va stipula o clauza, ca la cererea bancii sau a proprietarului imobilul sa fie lasat vacant.

Exemplu aici:
www.avocatnet.ro/content/for...



Partea aceasta ma incurca
Ipoteca este reglementată de disp. art. 1746-1814 Cod civil si este un drept real accesoriu care are ca obiect un bun imobil al debitorului sau al unei alte persoane, fara deposedare, care confera creditorului ipotecar (bancii) dreptul de a urmari imobilul in stapanirea oricui s-ar afla si de a fi platit cu prioritate fata de ceilalti creditori din pretul acelui bun.

Asadar, proprietarul apartamentul imi poate comodata fara acordul bancii, intrucat acesta nu instraineaza bunul, ci doar imprumuta folosinta acestuia. Banca nu are de ce sa-si dea acordul cu privire la proprietatea privata a proprietarului (debitor) la acest moment.


Unele banci puneau si clauza de interdictie a orcicarei grevari / sarcini, nu dar de instrainare fara actodul lor... ca sa acopere si cazurile de inchiriere, comodat etc. De vazut ce scrie exact in contractul cu institutia de credit si apoi se verifica legislatia aplicabila si se poate trage concluzia daca si ce este de facut....


Avand o parte din contractul de credit, comodatul ce as dori sa il fac intra la "greveze acorde sau permite sa existe nici o ipoteca, sarcina, privilegiu" ?

Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
Administrator1, utilizator
Buna seara si multumesc pentru raspunsuri:

Cei de la ONRC mi-au clarificat urmatoarele lucruri. Fara acordul bancii, se face pe un an de zile, cu prelungire ulterioara, tot pe perioade de 1 an. Cine vrea mai mult are nevoie de acordul bancii.

Pentru cine mai este in situatia asta, mergeti pana la RC cu contractul de ipoteca si va ajuta juristii.

Se poate inchide, multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament ipotecat elisa17 elisa17 vreau sa inchiriez un apartament care este cumparat prin imprumut bancar (ipotecat). are dreptul proprietarul sa mi-l inchirieze? (vezi toată discuția)
Apartament ipotecat banca aurak aurak buna ziua, am un apartament ipotecat la banca. as dori sa il inchiriez la o firma care sa deschida punct de lucru acolo, avand nevoie de un extras de carte ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru acordul banci pentru sediu social hillfingerr hillfingerr Buna seara, Doresc sa deschid [b]sediul social[/b] (fara desfasurare de activitate) pentru un SRL in [b]garsoniera[/b] mea luata prin Prima Casa. Am inteles ... (vezi toată discuția)