avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca

Buna ziua. As avea si eu o cateva nelamuriri cu privire la ceea ce s-a intamplat in cadrul comisiei de disciplina care mi s-a facut. In primul rand as vrea sa va intreb daca este normal sa nu mi se prezinte nici un document din cele pe care mi le-au facut ( ma refer la avertizare, referat). Le-am cerut copii si au zis ca nu vor sa mi dea. Apoi au spus ca mi vor trimite raspunsul cu privire la decizia luata. Eu le-am dat o minuta prin care le-am specificat ca mi-am mutat domiciliul, insa nici un membru al comisiei nu mi-a semnat-o, nici eu, iar de numar de inregistrare nu a putut fi vorba (au luat-o asa). Cand le-am spus verbal ca mi-am schimbat domiciliul si ii rog sa mi trimita la noua adresa acestia mi-au raspuns ca nu sunt obligati. Este adevarat? Este dovada ca le-am inaintat acea aducere la cunostinta de schimbare a domiciliului daca nu mi-au dat un nr de inregistrare?va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 21:28, 19 Februarie 2014
Dvs. in calitate de salariat cercetat aveati dreptul sa fiti convocat la cercetarea disciplinara; in acest sens, Codul muncii prevede ca, in vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
Referitor la obiect, trebuie specificat foarte clar in convocarea la cercetare motivul pentru care sunteti cercetat (sesizarea, referatul ce a stat la baza declansarii cercetarii disciplinare), iar odata cu convocarea trebuia sa va fi fost comunicat si sesizarea, referatul respectiv.
Apoi, daca dvs. ati fost prezent la cercetare (si inteleg ca ati fost), trebuia sa fie intocmit un proces verbal al audierii dvs., care trebuia semnat, in mod normal, si de dvs.!(ca atare trebuia sa vi-l fi comunicat macar pentru a-l semna!!!). La momentul audierii dvs. aveati dreptul de a cunoaste tot ce continea dosarul de cercetare disciplinara pana la acel moment, comisia de disciplina fiind obligata sa va puna la dispozitie dosarul respectiv spre a fi cercetat de dvs., si, ulterior, sa fie consemnat in procesul-verbal al audierii dvs. si acest aspect! Ulterior, urmare a incheierii cercetarii disciplinare, se va face o propunere de catre comisia de cercetare disciplinara (de sanctionare sau de clasare a dosarului); daca propunerea este de sanctionare si angajatorul este de acord cu propunerea facuta de comisia de cercetare disciplinara, se va emite o decizie de sanctionare care vi se va comunica dvs. in 5 zile de la data intocmirii! Asadar, cam asta este pe scurt procedura cercetarii disciplinara si actele la care dvs. trebuia sa fi avut acces!
Ati procedat gresit ca nu ati "lasat" hartia cu noul domiciliul al dvs. prin registratura unitatii, pentru a avea nr. de inregistrare, asa cum era normal (aceasta pentru a fi o proba in favoarea dvs!),, ci ati lasat-o la comisie fara nr. de inregistrare. Dupa raspunsul membrilor comisiei de disciplina ca nu sunt obligati sa va comunice decizia la noul domiciliu al dvs. reiese "buna-credinta" a membrilor comisiei de cercetare disciplinara! Acest lucru, comunicat de acestia, nu este adevarat! Va sfatuiesc sa depuneti o noua nota cu domiciliul dvs. actual, in atentia comisiei de cercetare disciplinara, de data aceasta prin registratura, iar pe exemplarul dvs. luati nr. de inregistrare!
Oricum, daca in urma sanctiunii, nu veti fi multumit cu sanctiunea aplicata, aveti posibilitatea sa o atacati in instanta, in 30 de zile de la comunicarea acesteia!
Art.252 C.mun.:
....
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Va multumesc!
Revin cu inca doua intrebari legate de acest subiect.Prima ar fi cat timp au la dispozitie pentru emiterea deciziei? Daca nu s-au respectat etape corecte a cercetarii si nu mi-au fost predate documentele ii pot da in judecata? as avea castig de cauza? Mentionez ca ei mi-au suspendat contractul de munca pana la luarea deciziei si deja au angajat alt om pe postul meu. este normal asa? Multumesc

.....Prima ar fi cat timp au la dispozitie pentru emiterea deciziei? ...

Depinde de sanctiunea aplicata. Oricum de la data emoiterii , au la dispozitie un termen de 5 zile pentru a fi comunicata decizia.
Termenul de 5 zile calendaristice în care trebuie comunicată decizia de sancţionare disciplinară nu are natura juridică a unui termen de decădere, ci constituie un termen de recomandare. În caz de nerespectare consecinţa este lipsa producerii de efecte juridice a deciziei de sancţionare.

Daca nu s-au respectat etape corecte a cercetarii si nu mi-au fost predate documentele ii pot da in judecata? as avea castig de cauza?

- daca este vorba de sanctiunea desfacerii disciplinare a c.i.m., atunci concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

Mentionez ca ei mi-au suspendat contractul de munca pana la luarea deciziei si deja au angajat alt om pe postul meu. este normal asa?

Art. 83 C.mun.
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
....

Alte discuții în legătură

Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara cristian niculae cristian niculae Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa aflu daca o sanctiune disciplinara esta perfect valabila in cazul in care a fost aplicata inainte de a primi decizia prin ... (vezi toată discuția)