Am achizitionat un autoturism (5 locuri max, 3,5t) pe PFA si in consecinta trebuie sa intocmesc Fisa Mijlocului Fix, prin care se face amortizarea masinii.
Am inteles ca trebuie sa trec in Fisa datele, valoarea de achizitie si timpul de amortizare.
Insa nu am inteles unde voi trece cheltuielile cu inmatricularea, cum ar fi:
- Verificare si autentificare RAR
- timbru de mediu
- traduceri autorizate
- impozit la Consiliul Local
- taxe placute de inmatriculare
In afara pretului masinii, nici o suma platita mai sus (pe oricare taxa) nu ajunge la plafonul de 2.500 RON (nici la plafonul vechi de 1.800 RON).
Pot sa trec in Fisa Mijlocului Fix pretul vehicolului si amortizarea, iar in Registrul Incasari si Plati sa trec la plati cheltuielile de inmatriculare pentru a le putea scadea din venitul brut?
Atentie la sfarsitul anului, cand trebuie sa includeti amortizarea la cheltuieli deductibile. In functie de valoarea masinii si durata normata de amortizare va rezulta amortizarea anuala, respectiv lunara. Deductibila este numai valoarea pana la 1500 lei pe luna, daca din calcul va iese o suma mai mare.
Referitor la cheltuielile de inmatriculare si celelalte, inclusiv ce urmeaza, combustibil ,ulei, piese de schimb, revizii, etc. se inregistreaza toate in RJIP si separat intr-o fisa de operatiuni diverse- cheltuieli cu deductibilitate limitata. Daca masina este achizitionata pentru a fi utilizata de dvs. pentru scopuri manageriale, atunci numai 50% din cheltuielile curente de functionare si intretinere sunt deductibile in D200.
Daca, insa, domeniul dvs. de activitate presupune utilizarea in interesul desfasurarii efective a activitatii (exemplu: deplasare la locul de efectuare a unor prestari de servicii, agent de vanzari etc.) atunci aceste cheltuieli vor fi deductibile integral. Sa o folosit fara reparatii, accidente sau amenzi!
Cheltuielile unui pfa
GYOGYO
Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri .Am un Pfa infiintai in 2015 dar activitatea incep numai din 15 martie 2016.asa am declarat si la ANAF.Am ... (vezi toată discuția)