avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie si limitari din partea Angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie si limitari din partea Angajatorului

Buna seara,

in urma cu o saptamana am demisionat din cauza stresului la care eram supus la locul de munca.

Ma poate ajuta cineva cu cateva raspunsuri la intrebarile mele?

Daca eu sunt in preaviz si in contractul individual de munca scrie ca programul este de 8 ore pe zi de luni pana vineri, pot fi obligat sa merg la munca sambata pe perioada preavizului?

In cazul in care refuz sa merg la job si sambata, pot fi cercetat disciplinar de catre angajator?

Si o ultima intrebare. Un numar de telefon de la ITM Bucuresti unde pot obtine mai multe informatii referitor la codul muncii?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 19 Februarie 2014
Pe perioada preavizului contractul individual de munca isi produce efectele.
In contractul individual de munca nu scrie nimic de sambete asa cum am precizat si in mesajul anterior. Program de luni pana vineri, 8 ore pe zi.
1. Munca in zilele de repaus saptamanal nu este o munca obligatorie. Aceasta se efectueaza in anumite conditii.

art.137 C.mun. prevede:
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

2. ITM Bucuresti - telefon inspector serviciu (pentru relatii):
Relatii de Munca.: 021.331.76.98

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repausul saptamanal voces voces Buna ziua, Situatia mea este urmatoarea: Lucrez in cadrul unei institutii al carei domeniu de activitate se desfasoara si in weekend. Programul de luni pana ... (vezi toată discuția)
Contract de muncă Ionuț Cătălin2020 Ionuț Cătălin2020 Bună seara , am o nelămurire , lucrez într-o companie foarte mare având următorul program 6+2( 6 zile lucrez + 2 libere ) , prind și sâmbete și ... (vezi toată discuția)
Demisie - zile co si libere neefectuate dana.tim dana.tim Buna ziua, as dori sa stiu in cazul unei demisii ce se intampla cu zilele de CO si libere neefectuate (pot fi scazute din perioada de preaviz) ? Si ... (vezi toată discuția)