1. Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.
Pentru a beneficia de avantajele acestei hotarari va trebui sa actionati in judecata pe angajator.
Nici Directiva si nici hotararea nu stabileste durata concediului medical care nu afecteaza CO.
Detalii gasiti si aici
[ link extern ]
2. Conform art.146 alin.3 C.mun., angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Asadar, pana la 31.12.2014 se poate lua CO aferent anului 2013 si CO aferent anului 2014. CO aferent anului 2012 se poate lua numai daca aveti o cerere de reprogramare.
3. Potrivit art. 16 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguraţii a căror incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă sau al concediului fără plată beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă,
concediul de odihnă sau fără plată fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
Prin urmare, concediul medical intrerupe concediul de odihna.