avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna dupa concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna dupa concediu medical

Buna ziua
Am fost incadrat la o firma la data de 17.06.2014. La data de 14.07.2014 am avut un accident rutier in urma caruia am fost 9 luni in concediu medical , adica pana la 14.04.2015. Am dreptul la Concediu de odihna la expirarea concediului medical ? Cate zile ?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
stelian77, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:24, 8 Mai 2015
Aveti dreptul la concediul de odihna integral, inclusiv pe anul 2014.

Codul muncii:

ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.
(5) În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.
stelian77 a scris:

.....
Am dreptul la Concediu de odihna la expirarea concediului medical ? Cate zile ?
Multumesc anticipat.



Aveti dreptul la CO , aferent :
- perioadei 17.06. - 31.12.2014 , cand erau in vigoare alte prevederi ale Codului Muncii

- perioadei 01.01.2015 - 14.04.2015

O parte din perioada (17.06.2014 - 25.01.2015) [se ia in condiderare la calculul concediului de odihna, nu ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr.12/2015, ci ca urmare a faptului ca , Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
[ link extern ]

Cate zile de CO aveti mentionate in c.i.m.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna ?? ContSters380478 ContSters380478 Buna ziua.Am 56 ani.Sunt angajat la o firma din 15.10.2014. In februarie 2015 am fost depistat cu o boala incurabila (c).Am fost operat si am urmat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical se scad din zile de odihna!? iamzoli iamzoli Buna Ziua, Lucrez ca si angajat din 2014 intr-o firma unde conform contractului colectiv de munca daca ai primit concediu medical automat acele zile vor fi ... (vezi toată discuția)
Legea 12/2015 narcisa1985 narcisa1985 Buna ziua ! Sunt profesor titular in cadrul unei scoli gimnaziale. Momentan, pana in aprilie 2016, sunt in CIC. In anul scolar 2013-2014, situatia mea ... (vezi toată discuția)