avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna ??
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna ??

Buna ziua.Am 56 ani.Sunt angajat la o firma din 15.10.2014. In februarie 2015 am fost depistat cu o boala incurabila (c).Am fost operat si am urmat tratamentele acestei boli (chimio si radio) , fiind in concediu medical ( 365 zile) pana in prezent .Ma aflu in incapacitate temporara de munca , nefiind recuperabil in totalitate si nu am avut nici o zi concediul de odihna, intrebarea mea este daca legal mai pot beneficia de Concediu de Odihna aferent 15.10.2014 -- prezent ?. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters380478 , utilizator 18:18, 1 Februarie 2016
Da, beneficiati de CO aferent perioadei 15.10.2014 si pana in prezent.

In speta, perioada cuprinsa intre 15.10.2014 si pana la intrarea in vigoare a Legii nr.12/2015 (25.01.2015), se ia in condiderare la calculul concediului de odihna,, ca urmare a faptului ca , Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
[ link extern ]

Pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr.12/2015 (25.01.2015) si pana in prezent :
Art. 145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
.....
Va multumesc mult pentru toate informaiile expuse . Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna dupa concediu medical stelian77 stelian77 Buna ziua Am fost incadrat la o firma la data de 17.06.2014. La data de 14.07.2014 am avut un accident rutier in urma caruia am fost 9 luni in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu de ohihna platit la intrarea in pensie de boala irina.vas irina.vas Buna ziua. Tatal meu de anul trecut din august a fost in concediu medical, inclusiv luna asta. Acum a primit decizia de pensionare pe caz pe boala de la ... (vezi toată discuția)
Legea 12/2015 narcisa1985 narcisa1985 Buna ziua ! Sunt profesor titular in cadrul unei scoli gimnaziale. Momentan, pana in aprilie 2016, sunt in CIC. In anul scolar 2013-2014, situatia mea ... (vezi toată discuția)