avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Radiere fiscala auto
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Radiere fiscala auto

In anul 2001 am instrainat cu act de mana un autoturism pentru care am platit impozit.....,cum pot radia auto tinand cont ca nu mai detin nici un document si nu pot da nici de proprietar si nici nu se mai stie nimic de masina?
Cel mai recent răspuns: constantin14 , utilizator 14:09, 27 Februarie 2014
Aveti la indemana 2 variante
1-Incheiati declaratie notariala pe proprie raspundere ca nu mai detineti in fapt si in drept bunul mobil ca urmare a instrainarii acestuia
In baza declaratiei notariale,a cererii de radiere pe propria raspundere,autoritatea fiscala va dispune radierea auto de pe rolul dv fiscal-dupa achitarea debitelor in urmarire
2-Actiune in instanta
Va multumesc pentru raspuns,daca puteti sa-mi dati si o baza legala ar fi minunat intrucat cei de la primarie nu recunosc decat un contract in forma autentica sau o sentinta civila.
Cod fiscal:
ART. 264 Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport

(2) În cazul unui mijloc de transport care este înstrăinat de o persoană în cursul unui an sau este radiat din evidenţa fiscală a compartimentului de specialitate al autorităţii de administraţie publică locală, taxa asupra mijlocului de transport încetează să se mai datoreze de acea persoană începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost înstrăinat sau radiat din evidenţa fiscală.


Norme Cod fiscal:


118. Pentru aplicarea unitară a prevederilor art. 264 din Codul fiscal, referitoare la dobândire, înstrăinare şi radiere/scoatere din evidenţe, se fac următoarele precizări:

d) radierea, în înţelesul art. 264 alin. (2) din Codul fiscal, precum şi al prezentelor norme metodologice, constă în scoaterea din evidenţele fiscale ale compartimentelor de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale a mijloacelor de transport care intră sub incidenţa pct. 122 alin. (2).


122*). (1) Pentru mijloacele de transport scăderea impozitului se poate face atât în cazurile înstrăinării acestora, potrivit prevederilor pct. 118 lit. c), cât şi în cazurile în care mijloacele de transport respective sunt scoase din funcţiune.

(2) Mijlocul de transport scos din funcţiune corespunde mijlocului de transport cu grad avansat de uzură fizică, deteriorat sau care are piese lipsă, fiind impropriu îndeplinirii funcţiilor pentru care a fost creat.

Pentru mijlocul de transport pentru care contribuabilul nu mai poate face dovada existenţei fizice, scăderea de la plata impozitului pe mijloacele de transport se face prin prezentarea unui document din care să reiasă că mijlocul de transport a fost dezmembrat, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor uzate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2003, cu modificările ulterioare.

În lipsa documentului prevăzut mai sus, contribuabilul care nu mai poate face dovada existenţei fizice a mijlocului de transport cu care figurează înregistrat în evidenţele compartimentului de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale va prezenta o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte elementele de identificare a contribuabilului şi a mijlocului de transport respectiv, documentul prin care a dobândit acel mijloc de transport, împrejurările care au condus la pierderea acestuia.





Am prezentat si eu o situatie oarecum similara, in care nu mai am nici o dovada a existentei autorurismului (Factura, copii certificat inmatriculare, radiere/certificat vanzare-cumparare, etc) nu mai tin minte decat numarul de inmatriculare.
www.avocatnet.ro/content/for...

In aceste conditii, fara acte doveditoare, cum pot da o declaratie notariala pe proprie raspundere, conform Norme Cod fiscal, art. 122, punct 2, ca sa scap de un impozit pe care il platesc nejustificat de 28 de ani?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot radia un autoturism vandut in urma cu aproximativ 5-6 ... Laura0503 Laura0503 Cum pot radia un autoturism vandut in urma cu aproximativ 5-6 ani si pentru care nu am -act vanzare-cumparare- si nici nu mai pot gasi cumparatorul? Detin doar ... (vezi toată discuția)
Pierdut cv auto neradiat geosan2006 geosan2006 Buna ziua, ma numesc Sandu Gheorghe,sunt din Sivita jud.Galati si va aduc la cunostinta ca in anul 2011 am vandut un autoturism Dacia break 1310 ,cu contract ... (vezi toată discuția)
Cum pot radia fiscal masina? weedmastersr weedmastersr Buna ziua, Am nevoie un sfat cu privire la cum as putea radia o masina. In urma cu cativa ani cand exista taxa de mediu am cumparat o masina doar cu ... (vezi toată discuția)